Jasmine rice w/

Жасминов ориз със скариди и зеленчуци

за 4 порции:
1 чаша жасминов ориз
1 1/2 чаша вода
щипка сол

Зеленчуци:
1 глава броколи накъсана на розички
100г. замразен грах (или от консерва)
1 голям морков
1 стрък пресен лук
сол
2-3 с.л оризово олио
100 г. дребни скариди (почистени)
8 (или повече) почистени едри скариди за сервиране
соев сос

Photo: 100 decors

В тази рецепта  (и не само в тази) най-важното е как ще се свари ориза. Трябва да се внимава да не бъде преварен. Може да се увеличи или намали количеството ориз, но трябва да се спазва съотношението с водата. В достатъчно голяма тенджера се слагат водата, ориза и солта. Завира се за 1-2 мин., разбърква се и веднага се намаля ел.котлон на най-ниска степен, захлупва се с капак. Тук газовите котлони не са за препоръчване. Оставя се ориза да престои 18 мин. (за посоченото съотношение). Тенджерата се отдръпва от котлона и се покрива с чиста кърпа, а капака на тенджерата се поставя върху кърпата.

Photo: 100 decors

Броколите накъсани на розички се потапят за 1-2 минути във вряща и подсолена вода. Изважда се и веднага се потапя в ледено студена вода.
Грахът, ако е дълбоко замразен се изважда в купа, долива се студена вода. Изчаква се до пълно размразяване и се оцежда от водата. Ако се използва грах от консерва се оцежда течността.
Във wok или голям дълбок тиган се загрява оризовото олио. Двата вида скариди (в случая размразени и подсушени) се запържват за няколко минути до зачервяване. Изваждат се в купа.
Моркова почистен и нарязан на тънки колелца се изпържва в останалото олио за 3-4 минути, добавя се почистеният и накълцан на колелца пресен лук. Разбъркват се двата вида зеленчуци и към тях се добавят грахът и розичките броколи. Отново се разбърква и към всички зеленчуци се добавят дребните скаридите. Подправя се със соев сос. Ако се ползва солен соев сос се избягва употребата на сол към зеленчуците. 

Photo: 100 decors

Оризът се сервира в купа покрит със смес от зеленчуци, едрите скариди се разпределят по 2-3 върху всяка порция.

Импровизирайте и експериментирайте!

For english go to Google Translate...

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like