Taste ot Amsterdam 2013

 Едно от най- уважаваните и посещавани международни събития за хранителни продукти, вина, напитки, ресторантьорство и храни като цяло е Taste of Amsterdam, фестивал  за сериозни и информирани потребители. Разположен в част от територията в парка Amstelpark, това кулинарно събитие се провежда за пети пореден път. Освен изложители, вносители,  сериозни търговци и производители на храни и напитки, тук може да се срещнете с доста известни шеф-готвачи, популярни личности и артисти, професионалисти и хора свързани и специализиранщи в хранително-вкусовата и hospitality бизнеса. 
 
 Под тентите и край павилионите се разнасяха небивали аромати, приятна музика, преповдигнато настроение. Петнадесет от най-реномиратите ресторанти в града предлагат  да опитате от мини менюта им, известни пекарни за хляб презентират прясно изпечените питки, фокачи, багети. Освен това,  може да се участва в уъркшоп за приготвяне на бърза и вкусна храна, барбекю, азиатска кухня. Да наблюдавате демонстрация за приготвяне на италианска паста или дегустация на вкусен английски бифтек, освен това може да опитате различни индивидуални блюда приготвени по рецепти на известните готвачи като Julius Jaspers,  Marcel de Leeuw, Mark Vaessen и други. Или бутиковите ястия специално приготвени и лично презентирани от Richard van Oostenbrugge и Alain Caron.
Не може да се подмине павилиона на  Chocolaterie Pierre с  невероятно вкусният шоколадов мус ( с който се снабдих  и скоро мисля да изпробвам) и приятно финния шоколад който някога съм опитвала.  
 

Не може да не се отдели нужното внимание на напитките. Започвам с кафето, тъй като съм страстен любител на кафе, мога да пия кафе по всяко време и във всякаква компания. Но да уточня, предпочитам да  пия само качествено кафе, направено с голямо удоволствие. Кафето което опитах, беше от Гватемала, изключително силно, прясно и разтърсващо. Определено мой тип кафе.  



 Следват без алкохолните напитки, от рода на натурално изцедени сокове от червено цвекло, моркови, целина- да, много здравословно, много вкусно и не много скъпо. И още, не бях опитвала сок от трева, чувала съм, че бил много вкусен... Но, да речем, че не съм му фен, но ви препоръчвам да пробвате и вие, може да ви хареса. И последно за без алкохолните напитки, ще спомена само за джинджифиловата лимонада, умопомрачително вкусно, но ако не сте любител на пикантното ( като мен) може да се задоволите само с една глътка ...

За алкохолните напитки може доста да се напише, ще бъда кратка.
Както знаете почти всяко лято си има модна, известна, популярна, coll напитка, като мохито-то, шприц аперол-а, мента-спрайт/тоник и т.н., това лято определено на мода ще е Martini. Коктейлите които опитахме, бяха наистина доста освежаващи и приятни.
Предлаганите за дегустация вина бяха доста, сред тях има вече фаворит- Barolo 2012. Интересни бяха напитките представени от местни производители, но едва ли ще ми станат любими. С доста натрапчивите и силни аромати ( лавандула, касис, ванилия, розмарин и др.) средно алкохолни с леко изветрял привкус.


 За разновидностите хляб, които се предлагаха може да се каже, че не се срещат на масовоят пазар. За хора с претенции към хляба който консумират, тук определено може да намерят подходящ. При интерес погледнете тук и тук.



Запишете си за следващата година, не забравяйте да си направите gourmet trip до Амстердам няма да съжалявате.


All photos by 100 decors. 

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like