Cornmeal & Salvia Crackers

Крекери с царевично брашно и салвия.

 

Приготовленията за Коледните празници стават все по- трескави. В търсене на рецепти за Коледната вечеря попадам на какво ли не. Някой сполучливи, други не чак толкова. В повечето случай идеята ми за такива партита е храната да е домашно приготвена и да е изненада за гостите. Тъй като менюто в общи линии ми се изясни, останаха само предястията с малки подробности, а също и детското меню. Тъй като реших, че ще има ограничен брой предястия и разядки, за да се стигне до същинската част- печена пуйка, гостите ми ще трябва да останат "леко" гладни. И така се спрях на тези крекери които може да се употребят както преди вечеря, така и с различни видове сирена за десерт.




около 45 крекера в зависимост от големината
1 ч.ч. царевично брашно
1 1/3 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. вода
3 с.л. безсолно био краве масло
1/3 ч.ч. ситно настърган пармезан
2 с.л. ситно нарязана прясна салвия∗∗
1/2 ч.л. сол
хималайска сол∗∗∗ за поръсване


В малка тенджера или дълбок тиган се завира водата. Към нея се добавят маслото и солта. Вари се до пълното разтапяне на маслото и се добавя царевичното брашно. Температурата на котлона се намаля и сместа се бърка 4-5 минути след което тигана се отдръпва от котлона. Оставя се настрана да изстива.
През това време се нарязва на ситно салвията и се смесва в купа с пресятото брашно. Към тях се добавя настъргания пармезан. Изстиналата царевична смес се прибавя към брашното с пармезан и салвия. Омесва се тесто. 
Разточва се лист с дебелина около 8-10mm. от което се изрязват желаните форми. Изрязаните крекери се пренасят в таза заслана с хартия за печене. Поръсват се с едра хималайска сол. Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор (или по-малко, ако не ползвате вентилатор). Крекерите се пекат до леко кафеви краища. Докато са още горещи може да са леко меки, но след като изстинат стават хрупкави. Съхраняват се в плътно затворена кутия.


пармезана не е задължителен, ако не го ползвате намалете брашното на 1 1/4ч.ч.
∗∗ обожавам комбинацията между салвия и пармезан, но ако на вас не ви допада, може да замените подправката с ким, див лук, магданоз, чудрица или друга по ваш избор.
∗∗∗ Ако не разполагате с хималайска сол, може да пропуснете или да ползвате обикновена сол.

адаптирано от тук

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like