27 June 2013

Good Luck

Беше трудна седмица, личеше си още от понеделник. Изпращах, а не посрещах.
Очите пълни със сълзи, гърлото стегнато, сърцето свито. 
От понеделник е това състояние. Не обичам да казвам "довиждане", камо ли "сбогом". Но понякога се налага. Хората влизат и излизат в живота ти, но празнотата понякога не може да се запълни остават незабравимите и приятни  спомени прекарани заедно с някой. Наложи ми се да си кажа "довиждане" на няколко близки приятели, всеки от своята си държава, всеки със своята си сътба.  Събрала ни беше вселената, от незнайни посоки и ни пръсва по незнайни пътища, с надеждата да се видм отново някой ден. Благодарихме си за приятните моменти заедно, пожелавахме си " Good Luck", лек път, нови прекрасни емоции, до нови срещи.

Via
на А*
Тази седмица очевидно най-често изричаната реплика беше " Good Luck". Трудното едва сега предстои. Времето лети неимоверно бързо. Животът се променя бързо, трескаво и главоломно. И все пак усещам, че сякаш сме прашини в космоса, малки, незначителни, но с много заряд. (благодаря Силви, че ми го припомни)
Опитвам се да премълча тъгата, да запазя силата, да не мисля за неизвестното, но не ми се получава.
Даваш всичко от себе си за да си добър родител, но всъшност, какво значи това "добър родител"!? Правиш компромиси със себе си, с професията си, с принципи, с времето, с приятелите, с родителите, с навиците...с всичко, все в името да си добър родител. Научаваш се да мечтаеш, да пееш, да трепериш, да витаеш, да се смееш, да живееш, да обичаш, да ... и когато се обърнеш, минала е цяла вечност. 
Били сме заедно почти 23 години (от зачеването). Били сме заедно за добро и за зло, били сме заедно в студа и в жегата, в пръхта и пясъка, минахме по много пътища, брулиха ни много ветрове, плакахме, смяхме се, но все си бяхме ние, все си бяхме заедно. Учехме се през цялто това време, че когато му дойде времето ще сме силни, пораснали, мъдри и ще поемем по своите собствени пътища. Гордеем се всеки с постигнатото, с прекрачениете граници, с изкачените сръмни върхове, а как ли би било ако не сме били заедно?

Последните две седмици чувам от всякъде " Готова ли е?" Тя е готова, но аз не съм.
Трудно се говори и пише със премрежени от сълзи очи, стиснато гърло и сковани пръсти, трудно ми е да си представя да живееш на хиляди киломерти от мен, та дори и "само" за година.
Част от мен вече лети за Алабама (USA), другата ако /колкото е останалата тук, моли за извинение, ако следващите 44 седмици е твърде разсеяна, неадекватна или изобщо не е тук.


*Гордея се с теб, момичето ми! Сбъдвай мечтите си!

мама.


21 June 2013

Beautiful kids collection wallpaper

 Наскоро близки приятели разбраха, че ще стават родители. Силно развълнувани от предстоящата промяна, решиха като за начало да освежът апартамента, и така домашният офис претърпя метаморфоза и се превърна в детска стая. Предстои обаче боядисване, но все още не се знае със сигурност пола на малкия обитател. Какво да се избере: боя, цвят, тапет, шарки... се пита всеки в подобна ситуация.  Колекцията на Hygge Cooperative изключително много олеснява подобен избор. 
Depot Rotterdam

 Свежи, приветливи, светли, пъстроцветни, тези модерни интериори са на холандската фирма Depot Rotterdam. Колоритен микс от силни цветове и светските влияния умело комбинирани в едно. Компанията се занимава с проектиране или цялостни интериорни решения. 

 

 
 
 

20 June 2013

French bread

Тези малки френски хлебчета се наричат pains au lait. Могат да се се хапват както със солено- масло, кашкавал, сирене, риба, така и в комбинация със сладко- мармалад, течен шоколад, карамел, комбинациите са по избор. Вкусни и меки са както топли, така и изстинали.  

адаптирано от тук
250мл. прясно мляко
500 г. бяло брашно
1 яйце (може и без)
1 пак. суха мая
50-60 г. несолено меко масло
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
жълтък за намазване

за поръсване (по желание):
едра морска сол, черно и бяло маково семе, сусамово семе, ким...

В голяма купа се пресява половината брашно, захарта,  добавя се маята и част от затопленото прясно мляко. Разбърква се и се оставя настрана леко да втаса. След което се добавя останалата част от брашното, разбитото с прясно мляко яйце, маслото нарязано на кубчета или настъргано и солта. Замесва се меко гладко и лъскаво тесто, не бива да е лепкаво. Меси се поне 10-15 минути. Готовото тесто се завива с мека кърпа и се оставя на стайна температура да втаса за около час ( ако помещението е топло, може и по- малко).


След втасването, тестото се премесва още веднъж. Нарязва се на малки топки (около 40 грама всяка) и се оформя по желание, като топки, хлебчета или самунчета с произволна форма. Може всяка топка да се разточи и да се завие на руло. 
Готовите хлебчета се подреждат в тава застлана с хартия за печене на голямо разстояние едно от друго.

Оставят се да удвоят обема си и се намазват с жълтък разбит с малко прясно мляко. Поръсват се пожелание с едра морска сол, мак, сусам, ким...Хлебчетата се пекат до зачервяване. Могат да се съхраняват до 2-3 дни или да се замразят и преди употреба да се затоплят леко.

Simple tricks how to organize your home

Много често ми се случва, в чисто професионален аспект да ме попитат за съвет "как да направя дома си да изглежда като по списание: комфортен, елегантен, подреден, луксозен, модерен, привлекателен, спретнат, светъл, удобен... ?"
Не се изискват много средства и усилия за да постигнете това. Има някой основни правила, които може да спазвате и ще сте доволни от резултата.
Via

Via
1. На първо място, поддържайте домът си чист и проветрен. Винаги прави добро впечатление, когато прозорците блестят, тавана не е омотан в паяжини и пердетата ви не са намачкани. Отделяйте минимални усилия за да постигнете това. Снабдете се е качествени препарати, уреди и сретства за почистване.

Via
Via
2. Изхвърлете ненужните вещи, стари дрехи, книги, вестници, списания, които отадвна са прочетени, препрочетени и такива които са по рафтовете и не са разлиствани последните 10 години или не работещи уреди, строителни материали останали от някой предишен ремонт. Със сигурност има предмети, които не харесвате, като вазата, която лелята на мъжът ви ви подари за сватбата. Освободете се от всичко което не използвате,  не харесвате и няма да употребявате, направете място за новите неща които притежавате или искате да притежавате.

Via
 3. Направете дома си светъл и просторен, ако прозорците на жилището ви са малко или малки, боядисайте стаите в по- светли тонове. Ако пък са големи и е прекалено светло в спалнята например, поставете щора и плътно преде, за да не пропускат силна светлина, точно когато ви се спи.
Via
4. Ако пространствата на дома са малки, не го претрупвайте с мебели. Подберете такива, които да са удобни, практични, рационални и с ненатрапчиви мотиви и цветове, така ще изпъкнат детайлите, камината,  домашната декорация или друг акцент на дома ви.

Via

5. Непрекъснато настъпвате Lego, спъвате се в Мечо Пух, търсите части от роботи или наскоро счупихте любимото влакче на синът си... На пазара вече се предлага голямо разнообразие на кутии, шкафчета, панери, кошове, и каквито се сетите съоръжения за да могат малчуганите да си сместват играчките в тях. Изберете подходящи размери, цветове и материи за да превърнете в игра и приятно занимания събирането на играчките. 

Via

Via
5. Имате котка, куче, папагал, рибки или морско свинче. Чудесно, и аз имам, но всички тези любимци изискват своето място за обитаване, храна, играчки. За да има мирно съжистелсвто в дома ви отредете място за всеки любимец, така всеки ще се чувства комфортно и няма да пречи на другия. Организирайте всички храни в кутии с надпис коя храна за кого  е ( може да използвате стикери или собствено ръчно изработени етикети). Използвайте кошници (от пластмаса, ракита, картон) за да приберете играчките, каишките, кокалите, топките и останалите играчки и залагалки.

Via
 6. Много често в днешно време хората работят у дома, почасово или просто имат любимо хоби. Никак не е трудно да заделите малък кът в жилището, където да се чувстване спокойно, уединени, отдадени на работата си или любимо занимание.

Via
 7. Килер, дрешник, изба, склад, хранилище. Всеки от нас мечтае да има достатъчно място за да прибере нещата които в момента не използва, но малцина могат да се похвалят с подобно излишно място. За това се налага да бъдем изобретателни. Използвайте това което имате под ръка.

 8.  Ако сте любител на DIY (направи си сам) или обичате да майсторите нещо, с чиста съвест може да го изложите на показ. Напоследък доста са на мода винтич предметите, реновираните мебели, пребоядисаните шкафове, възглавнички с флора и фауна по тях, може да си измайсторите собствен постер, картина, помпони, пискюли, гирлянди, флагчета и всякакви декоративни елементи изработени собственоръчно или закупени от някой друг. Разгърнете въображението си.

Via

 Не се вманиачавайте стриктно да спазвате горните правила. Организирайте и декорирайте дома си в своя собствен стил, така както на вас ви харесва. Създайте уют за вас и хората около вас. Заобградете се с пресмети които харесвате, декорирайте с любими вещи, които ви навяват мили спомени, свежи разстения или детски рисунки, снимки  и преди всичко с хора с които да споделите щастливите мигове от живота си.