29 November 2013

Oatmeal and almond cookies

Курабии с овесени ядки и бадеми.

1 яйце
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. бадемово брашно + за овалване
1/2 ч.ч смлени не подсладени овесени ядки
1/2 ч.ч подсладено кондензирано мляко
2 ч.ч брашно
1 ч.л. сода
140 г. безсолно биологично чисто масло
1 с. л. ванилия
2 с.л. прясно мляко
щипка сол
кората на 1 портокал/ лимон


 В голяма купа се разбиват захарта и маслото. Докато се разбират се добавят яйцето, ванилията, солта и двата вида мляко. Сместа се разбива до хомогенност и започва да се добавят брашното от овесени ядки, бадемовото брашно и бялото брашно, като сместа се разбърква със шпатула. Накрая се прибавят содата и кората на портокал или лимон. Сместа се разбърква до пълно хомогенизиране, може да се наложи леко омесване.
От така полученото тесто се оформят топки, който се овалват в бадемово брашно. Нареждат в тава застлана с хартия за печене на разстояние една от друга и леко се притискат отгоре с върха на пръста. Всяка тава се оставя във фризера за десетина минути след което курабиите се пекат за 10-15 минути в загряна на 180 (с вентилатор) градуса фурна до порозовяване.
 


По желание може да оформите курабйките като малки топки, като на половината от тях направите малка дупка и при слепването да се вижда част от крема и да декорирате с захаросана череша. 

Крем за слепване:
В малка купа се смесват шепа смлени сурови белени бадени, шепа суров шам фъстък, 2-3 с.л. пудра захар и един белтък. Всичко се смесва добре до гъст крем. Пресипва се в пош и се използва за слепване на курабиите.


Курабиите могат да се съхраняват до две седмици в плътно затворена кутия.

All photos by 100 decors


Inspiration

 Винаги може да откриете вдъхновение около себе си и най- вече в детайлите. Ако към всеко нещо се погледне с лека доза чувство за хумор.  Така, че не изхвърляйте старите водопроводни тръби, може да потрябват.


 -Via-

28 November 2013

DIY: Christmas decor ideas ~ Идеи за Коледна декорация

Настроението вече зимно ли ви е? Или и вие като мен сте на вълна Коледна декорация, може да се забавлявате с домашно приготвена такава. Тази година съм решила да нямам коледно дърво. Но това не означава, че няма да си изпълня дома с настроение. 

Photos ©100 decors


Аз направих час от декорацията у дома с природни и натурални елементи. Използвах пера, намерени през дългите есенни разходки, сух клон който целенасочено търсих из парковете, шишарки и разни други находки, който изпълвата зимата с топлина.  Боядисах клона с бяла темперна боя, след като изсъхна го провесих с тел от тавана, украсих го с пера, коледни орнаменти и гирлянди в бяло и декорирах със светещи звездички.

Photos ©100 decors

Photos ©100 decors

За повече настроение запалих свещи и с голяма  радост очаквам първия сняг. Започва голямото правене на Коледни картички.
И вие може да го направите, просто оставете фантазията ви да се развихри!

Photos ©100 decors


-All photos by 100 decors -

26 November 2013

My favorite Christmas gifts 2013 ~ Любимите ми коледни подаръци за 2013

 Коледа и празниците през зимата имат особен чар. С всички тези приятни аромати, трескаво пазаруване, подбиране на подходящи подаръци, изготвяне на празнично меню, гости, светлинки, елхи, а ако има сняг и камина наоколо...идилията е пълна. Имам малък списък, който съм изготвила с неща които много харесвам и силно се надявам да получа поне един от тях за празниците. 

#1. Класика от Vitra#3. Ергономия за сетивата XKUTY ONE

 #4. Brown Ceramic Watch by DKNY


 #5. US vacation trip especially this place25 November 2013

MOOC Design 101- Week 004

 Измина неусетно още една седмица от онлайн проекта Design 1o1. Kакто и преди споделях с вас изминалите  3 седмици, ето последната изпълнена с интересни проекти. Този път седмицата бе наречена "Kitchen stories" и както се досещате се въртяхме из кухнята. A уикенда почивка.


Day 22. Monday quiz.
No Home Work Project #022-  kitchen story and prepare yourself for the week...
/приготви се за следващата седмица.../
Instagram 100 decors

Day. 23
Home Work  #023 - cook for yourself...
/сготви за себе си.../

Aз: приготвих я себе си брънч, ето тези вкусни и лесни хапки.
photo: 100 decors

Day 24.
Home Work #024- week 4- you will cook your special dish for yourself + 3 friends...
share one picture of your kitchen tools...
/ще готвиш за себе си и за 3 твои приятели...
сподели снимка на кухненските си прибори.../

Me: I have a lot of kitchen tools, but they are not important for me now.
My friends and I we love to drink tea. I have at home more than 50 types of tea from all over the world.
I want to share photo of my latest wonderful asset and tools.
My daughter brought them from China on her last trip. Absolutely adorable and extremely fine set for tea ceremony, I love them...and you?
Аз. имам много кухненски, но те не са ми важни сега. аз и моите приятелки много обичаме да пием чай. у дома имам над 50 вида чай от цял свят. бих искала да споделя с вас този чудесен комплект за китайски чай, който моята дъщеря донесе от Китай при последното си пътуване. абсолютно очарователно и изключително фин комплект за чаена церемония, който аз много обичам.

photo: 100 decors


Day 25.
Home Work Project #025- week 4- cook for your mom and post photo...
/да приготвим мещо специално за мама.../

Me: My mom lives thousands of miles from my house, but 'see' each day her with. Usually we drink coffee... for me - morning coffee, for her at lunch. She loves my blog and she visits it regularly, so occasionally I have a recipe for her. Anyway, today and will "serve" these wonderful and delicious cookies which I'll soon post as a recipe on my blog. 
Аз: Моята майка живее на хиляди килпметри от моя дом, но ние се виждаме почти всеки ден. Обикновено пием кафе - за мен сутри, при нея почти на обяд. Тя много харесва моя блог и често го посещава. От време на време аз публикувам рецепти специално за нея. И така, днес с кафето аз ще й "сервирм" тези чудесни и много вкусни курабийки, чиято рецепта скоро ще запиша в блога. 

photo: 100 decors

Day 26.
Home Work Project #026 - make Sacher Torte...
/ направи "Сахер Торта".../
Аз: трудна задача, но аз съм въоражена с рецептата и големи надежди, така че мисля да се справя. И тъй като скоро се завърнах от Виена, мога смело да запретна къкави и да започвам.
photo: 100 decors


photo: 100 decors


Day 27.
No Home Work #027
just watch the video and think about this very special service design system.
Think about the service design where you live, the service design in your life.

/просто гледате видеото и си мислете за този специален дизайн в системата на обслужване.Помислете за дизайна на услугите, където живеете, проектирането на услугата във вашия живот..../


Day 28. 
No Home Work Project #028
Do you have a special place you like going to? A place that involves a service.
Something that is designed in a different way from what we are used to. You can share a nice story with us...
/Имате ли специално място, където искаш да отидеш? Нещо, което е по-различнo от това, което сме свикнали да виждаме. сподели снимка с нас.../


Me: I remember how my friend told me about Iceland, totally different world as we know. She send me a beutyful pictures of Iceland...
Аз: Спомням си как моя приятелка ми разказва за Исландия, напълно различен свят, както знаем. Тя ми изпрати красива снимка от Исландия...