23 December 2013

MOOC Design 101- Week 008

Day 50. Monday quis
No Home Work #050- ...zoom out...
We will discover new dimensions. Spaces, people, building, memories. We will transform the ordinary into the extraordinary. Simple activities to put ourselves to the test. 

Me: Look at this amazing project, I'm very impressed and you?
Аз: Разгледайте този невероятен проект, много съм впечатлена а вие?

Source

Day 51.
Home Work #051- ...discover the world of maps...
First: search for references of maps related to your city concentrating your attention on one particular place.
Second: go for a walk in your city (town / village / commune) mapping the places which are the most meaningful to you (in the way you consider most appropriate).
Third: share with us your favorite map (the reference you found) and a picture of your own map you made.

Me: The map is a copy from an old book while the photos recently made by myself during a late afternoon walk in the old Delft. The photos are taken at my favorite places for meeting friends relaxing and looking for inspirations.
Аз: Картата е копие от стара книга. Снимките са правени от мен по време на следобедна разходка в Делфт на |предпочитани от мен места за срещи с приятели, за почивка или за търсене на вдъхновение.

Photo: 100 decors


Day 52. Events In Flux
Home work #052-  ...create a box with objects taken from the city.

Me: This is not art! It's "events in flux" collection of finds which my doggie and me taken when we're walking around the city every morning :)
Аз: Това не е изкуство! Това е "events in flux"-колекция от находки, които аз и кучето ми намерихме, когато се разхождаме всяка сутрин из града :)

Photo: 100 decors

Day 53.
Home Work #053- Mirrors in Place
...share a picture of your reflections...

Photo: 100 decors

Photo: 100 decors

Via

 Day 54.
Home Work #054- Pinhole camera
...you will build your own pinhole camera... 

Me:...coming soon...

Day 55.
NO Home Work #055- personal plans or missions

Me: Did you know that today is Winter Solstice? Ask Wiki... ;)
Аз: Знаете ли, че днес е на- късия ден в годината ( Зимно Слънцестоене)? Попитайте  Wiki... ;)  17 December 2013

Cornmeal & Salvia Crackers

Крекери с царевично брашно и салвия.

 

Приготовленията за Коледните празници стават все по- трескави. В търсене на рецепти за Коледната вечеря попадам на какво ли не. Някой сполучливи, други не чак толкова. В повечето случай идеята ми за такива партита е храната да е домашно приготвена и да е изненада за гостите. Тъй като менюто в общи линии ми се изясни, останаха само предястията с малки подробности, а също и детското меню. Тъй като реших, че ще има ограничен брой предястия и разядки, за да се стигне до същинската част- печена пуйка, гостите ми ще трябва да останат "леко" гладни. И така се спрях на тези крекери които може да се употребят както преди вечеря, така и с различни видове сирена за десерт.
около 45 крекера в зависимост от големината
1 ч.ч. царевично брашно
1 1/3 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. вода
3 с.л. безсолно био краве масло
1/3 ч.ч. ситно настърган пармезан
2 с.л. ситно нарязана прясна салвия∗∗
1/2 ч.л. сол
хималайска сол∗∗∗ за поръсване


В малка тенджера или дълбок тиган се завира водата. Към нея се добавят маслото и солта. Вари се до пълното разтапяне на маслото и се добавя царевичното брашно. Температурата на котлона се намаля и сместа се бърка 4-5 минути след което тигана се отдръпва от котлона. Оставя се настрана да изстива.
През това време се нарязва на ситно салвията и се смесва в купа с пресятото брашно. Към тях се добавя настъргания пармезан. Изстиналата царевична смес се прибавя към брашното с пармезан и салвия. Омесва се тесто. 
Разточва се лист с дебелина около 8-10mm. от което се изрязват желаните форми. Изрязаните крекери се пренасят в таза заслана с хартия за печене. Поръсват се с едра хималайска сол. Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор (или по-малко, ако не ползвате вентилатор). Крекерите се пекат до леко кафеви краища. Докато са още горещи може да са леко меки, но след като изстинат стават хрупкави. Съхраняват се в плътно затворена кутия.


пармезана не е задължителен, ако не го ползвате намалете брашното на 1 1/4ч.ч.
∗∗ обожавам комбинацията между салвия и пармезан, но ако на вас не ви допада, може да замените подправката с ким, див лук, магданоз, чудрица или друга по ваш избор.
∗∗∗ Ако не разполагате с хималайска сол, може да пропуснете или да ползвате обикновена сол.

адаптирано от тук

16 December 2013

Christmas Wishlist #2 ~ Коледни желания #2

 Това е още един лист с желания за предстоящите праници, номер едно може да видите тук. Ако трябва да бъдем чесни празниците са за да си пожелаваме здраве, късмет, любов, щастие и разни неща които харесваме, все простички на пръв поглед желания. Ето какво аз си пожелах за празниците лично за мен. Много харесвам естествени материали, направо съм пристрастена към тях. А вие какво си избрахте?

1-2-3-4-5-615 December 2013

MOOC Design 101- Week 007

 Края на седмица #007 дойде и признавам си започвам да ставам непостоянна. Но разбираемо е все пак, задават се празници...
И така, седмицата беше с идеята " пътешествие в моята стая"  и проектите бяха свързани изцяло в това. Пропорции, пространства, мебели, спомени, все неща който да ни подложат на тест... И тъй като този курс на Iversity е предимно да се забавляваме, подходих на някой от задачите с леко чувство за хумор, други изобщо не направих.Day 43. Monday quiz. 
No Home Work Project #043- ...understanding spaces and
what can be done inside them. 
Ме: Look at this project by Danish designer Louise Campbell it's wonderful big, bright, open-space house.../ погледнете този проект на датският дизайнер Louise Campbell, прекрасна голяма, просторна, отворено-пространствена къща. 
Via
Day 44. Plan of my room
Home Work Project #044-  ...measure your room using a part of your body, draw your room’s floor plan and axonometric view.../ оразмери стаята си като използваш част от тялото си, нарисувай план и перспектива на стаята си...
Day 45.Collecting and Collections
Home Work Project #045- make a time capsule.../направи капсула на времето
Me: open after 25 years:
1. if I'm still alive and if I'll open the Box: I would say to my children- drink quality drinks.
2. if I'm not alive: I would say to my grown up children - don't drink any alcohol!!!
Аз: да се отвори след 25 години:
1. ако съм още жива и отворя кутията: искам да кажа на децата си- пийте качествени напитки.
2. ако не съм жива: искам да кажа на порасналите си деца- не пийте никакъв алкохол!!!
:)


Day 46. Objects on exhibit 
Home Work Project #046- choose the object, then create a display for it.../ избери обекти и ги покажи


Day 47.  Camera Obscura
Home Work Project #047- make picture, gift or video with your camera obscura.../ направи снимка, гиф или видео с твоята камера обскура...
coming soon...
 Day 48. Searching For Clues
NO Home Work Project #048-...you could play detective or a nice board game of your choice.../ може да си поиграете на детектив или на дъска, по избор :)
Me: Sometimes we can't see the small things, but they are touching us exactly when we didn't least expect it.
Аз: понякога ние не виждаме малките неща, но те ни докосват точно когато най-малко очакваме.

 Day 49. Be Our Guest
NO Home Work Project #049- If you were to think about your life, the places you go and you know.../ помислете за живота, местата които познавате и посещавате...


Me: border between:
- Two countries
- Day and night
- Hot and cold
- Land and water
- Man/ dog and nature
- Work and rest
- Stone and living matter...
Аз: граница между:
- две държави
- ден и нощ
- топло и студено
- земя и вода
- човек/ куче и природа
- работа и почивка
- камък и жива материя...

Eco- friendly Christmas tree Ideas

 Тази публикация е провокирана от приятели, които имат дете на възраст, която всичко трябва да бъде разгледано обстойно, ама така обстойно, че "нещото" след това не става за никаква употреба. То бива облизано, сдъвкано, блъскано, възсядано, слагано под-, над-, във-  каде ли не.... и чак когато нищо не се случва с "нещото", то бива оставяно на мира. Но никой не иска това да се случва с Коледното дръвче и посипаните с него играчки, гирлянди и светещи лампички.
Ето няколко предложения за не традиционно Коледно дръвче, което може само временно да замести истинското с характерния аромат на гора и борова смола, греещо с красивата Коледна премяна и да спаси красивите събирани с времето коледни играчки. Така ще можете да се насладите изцяло на престоящите празници, вместо да ставате пазител на домашното имущество от наследниците си.
Освен това защо да не бъдем еко -френдли и да спасим още едно дърво. Аз ще направя точно така, както правя от няколко години насам. За мое нещастие се отказах от приятната емоция да имам всяка година свежо дърво у дома и за щастие ( на спасеното) го замених и не естествено такова. Още идеи и вдъхновения може да намерите тук.

12 December 2013

All is calm, all is bright

 Продължаваме с предколедно настроение. Талантливата фотографка Petra Bindel е уловила духа на Коледа и запечатала в своите фотографии спокойствието и тишината зимата. Цялата гама от флорални и натурални елементи навяват топлина и усещане за бяла Коледа.