Chewy oatmeal raisin cookies ~ Дъвчащи овесени курабии със стафиди

 Мързеливи са уикендите след празниците, човек наистина има нужда от почивка след почивката. С кафето винаги хрупкаме някакви курабии у дома. Днес ми се прииска да хапна нещо дъвчащо, лепкаво, хрупкаво едновременно, нещо като ореховки, кокоски или овески, но с по малко захар. Намерих в един от любимите ми сайтове различни рецепти за семпли курабии, направих малко изменения и замених шоколадовия чипс със стафиди. Получи се добра комбинация.

photo: @100 decors


За около 50 курабии с диаметър 5-6 см. са нужни:
2 ч.ч тъмни стафиди
2 ч.ч. бяло брашно
1 ч.ч. безсолно краве масло
1/2 ч.ч. кафява захар ( може да замените с 3-4 с.л. мед)
1/2 ч.ч. бяла захар
2 яйца
1 ч.л. ванилия
2 ч.ч. овесени ядки
1 ч.л. хлебна сода
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела
около 1ч.ч. фина захар за овалване

photo: @100 decors

Стафидите се смилат на паста.
В дълбок тиган се разтопява маслото (да не завира), добавят се двата вида захар. Сместа се разбива с телена бъркалка до разтопяване на захарта в маслото. Добавя се ванилията и пастата от стафиди. Оставя се на страна до леко охлаждане.
В купа се смесват брашното, овесените ядки (средно едри), содата, солта и канелата. Добавя се маслената смес. Всичко се обърква с кухненска шпатула до получаване на лепкаво тесто. С помощта на малка лъжичка се загребва от сместа и тестото се овалва в фина бяла захар, с ръце се оформят топчета, колкото орех, които се нареждат върху заслана с хартия за печене тава. Курабиите се пекат във фурна загрята на 180С градуса за около 10-12 минути. Като се извадят от фурната са леко меки, но след изстиване се втвърдяват и стават леко хрупкави по краищата, а в средата дъвчащи.

Съхраняват се в плътно затворен буркан или кутия.


Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like