King's day in Netherlands 2014 ~ Koningsdag in Nederland 2014

 Днес цялото Кралство е в оранжево, празнува се "Koningsdag" (Денят на Краля). Повече от сто години този ден се е наричал "Koninginnedag" (Денят на Кралицата) и се е празнувал в чест на рожденият ден на кралицата. Три поколения кралици са преминали през престола на Кралство Недерландия, а от миналата година, след абдикиранието на Кралица Беатрикс, на престола застана най- големият й син- Крал Вилем Александър.



 По традиция денят на кралицата се празнуваше на 30 април, но от тази година е на днешния ден, рожденият ден на Краля. Освен,че е национален празник за страната на лалетата, на днешният ден всички се обличат в оранжево (произлиза от кралската фамилия van Oranje), декорират домовете си, боядисват косите си, развяват оранжеви флагчета, шалчета, лицата на децата са изрисувани в оранжево или с цветовете на националния флаг, дори цветята в магазините са предимно оранжеви. 


 Из цялата страна се организират концерти, баровете са препълнени, храна и напитки се предлагат направо на улицата, всички се веселят от ранни зори, а на места музиката започва още от предната вечер.

 Забавното на целия този празник е уличния базар на стари вещи. Може да се намери всичко, трудно и бавно става предвижването по улиците, тълпите не спират да се точат по протежението на всички малки пресечки, покрай каналите, тротоарите са препълнени със стари вещи, деца, който продават старите си играчки, музиканти отворили широко прозорците на дома си пеят и свирят до късно вечер, младежите са във еуфория.


Веселбите продължават до късния следобед, "сергиите" се прибират и остават огромните купчини боклуци, стари вещи, натъркаляни колелета, бутилки, оранжеви шапки, пухчета, корони от картон, флагчета и тн.  Всеки си намира по нещо или да си купи или да си спечели на някакво съревнование или поне да се повесели в общия купон.


Приятно уморително и леко фриволно реене из тълпите в един съботен слънчев следобед, завършва с чаша в ръка на припек в двора с приятна компания.

-Photos by ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like