Naturally dye colored Easter eggs ~ Натурално боядисани Великденски яйца

 Векиденските празници наближават, а с тях и шарените яйца и пухкавите козунаци. Обичам го този период от годината, заради миризмата на пролет, аромата на прясно изпечените козунаци и ръце изцапани с червена боя. Тази година реших да експериметирам с боята, не бях опитвала никога натурални оцветители. Цветовете не станаха наситени, като се получава със синтетичните бои за яйца, но това пък от своя страна ми позволи да ги декорирам с помоща на обикновен молив и мастило за скрапбукинг.
Проба-грешка, нали така казват!?

за 6 яйца са нужни:
4 бели и 2 тъмни яйца
4 броя червен лук
2 с.л. куркума на прах
200 г. спанак
за по-наситени цветове, съставките се увеличават

Метод  #1:
Яйцата се сваряват в подсолена вода за около 10-12 минути, в зависимост от това колко твърди ги предпочитате.
В три малки тенджерки се налива по 1 литър вода. Завира се водата и във всяка се изсипват отделните съставки, варят се около 10-15 минути. Оцветената вода се прецежда в дълбоки купи и се потапят по две яйца във всяка боя, така че да бъдат покрити напълно от течността. Обикновено са нужни 2-3 минути на яйцата да се оцветят, но тъй като тези бои са натурални, би било добре яйцата да постят повече време. Аз ги оставих докато течностите почти изстинат.
Предполагам, че количеството спанак е бил не достатъчен ( използвах бейби спанак), тъй като ефекта на зелено бе доста слаб. Винаги може да се експериментира отново и отново, бих опитала и с отвара от кафе, зелен чай или червено зеле. 


Метод #2:
Друг метод, който може да се опита, ако във всяка тенджерка се постави по една от съставките и яйцата,  които се заливат с вода. Варят се по 10-12 минути и се оставят да киснат до получаване на желания цвят.


С помоща на молив с гумичка на върха и мастило за скрапбукинг* може лесно и бързо да се декорират боядисаните яйца. Ако разполагате със печати за скрапбукинг може също да ги използвате.

Метод #3:
Избират се подходящи цветове и се щамповат различни фигурки, точици, стилизирани цветя или други орнаменти.  



* изберете мастило на водна основа, което не е опасно за здравето.

-Photos by ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like