Classic Monkey Bread for Mother's day

 Преди два дни изпратих майка ми на летището и вече ми липсва, както (предполагам) липсвам и аз на моята дъщеря. Разделени на хиляди километри едни от други благодарение на глобалните технологии се чуваме редовно, но въпреки това усещането, че някой не е близо до теб, става все по- силно. Разрових се в архивите за да открия една стара снимка, на нея сме пет поколения майки и дъщери- прабаба ми (на около 99г.), баба ми, майка ми , аз и дъщеря ми (на около 9г.) - за мое съжаление не я намерих, но си спомних с умиление, колко ни е било добре заедно. Как у дома винаги миришеше на прясно изпечен сладкиш, курабии или топъл хляб... Както и да е, това са мили спомени, които ме карат да бъда по- добра дъщеря и майка, да се радвам на моментите прекарани с любимите хора и да не забравям аромата на прясно изпечен сладкиш (поне веднъж седмично). 
Някъде по света утре празнуват Mother's day, едно от нещата с които може да зарадвате своята майка е този лесен класически Monkey Bread.


за тестото са нужни:
1/4 ч.ч. топла вода
2/3 ч.ч. топло мляко
1 пак. суха мая
3 ч.ч. брашно
3 с.л. захар
2 с.л. разтопено краве масло
1 яйце
щипка сол
1 с.л. екстракт ванилия  
 за овалване:
2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. разтопено краве масло
1 с.л. канела
1 ч.л. микс подправки за сладки
Кексова форма с дупка в средата се намазва с масло или олио, оставя се на страна.
В малка купа се смесват сухата мая и топлата вода, оставят се на страна за няколко минути.
В малък съд се затоплят млякото и маслото, като се внимава да не заври. Температурата да се съблюдава да е около 37-38°C. След пълното разтапяне на маслото сместа се добавя към брашното, захарта, солта, яйцето и ванилията.Всичко се разбърква добре до получаваме на лепкаво тесто. Добавя се шупналата мая с леки разбърквания и останалото брашно. Омесва се гладко тесто и се оставя да втаса за около 30 минути.
В купа се смесват кафявата захар подправките и канелата, добавя се разтопеното масло. С помощта на вилица всички съставки се смесват добре. От втасалото тесто с нож се нарязват малки топки  с диаметър около 4-5см. и се овалват в захарно- маслената смес. Топките се нареждат в кексовата форма и се покриват с чиста кърпа, оставят се да втасат докато удвоят обема си. Фурната се включва на 190°C и се слага тавата, така тестото ще се надигне още. Хляба се пече около 30-40 минути и се консумира докато е още топъл.

Happy Mother's day!


рецептата е взаимствана от тук
All photos by  ©100 decors

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like