DIY: А quick rattan basket makeover

  Понякога когато тук вали, наистина е много тягостно. Времето се точи бавно, изгледи за спиране на дъжда няма, облаците са прихлупили небето сякаш слънцето никога не е било там, дъжд, дъжд и пак дъжд...безкраен дъжд. Ето в такива дни ми хрумват разни "гениални" идеи за преобразяване на това онова. Точно в такъв ден превърнах една стара ратанова кошница, която ми се подмяташе из килера в цветна такава. Идеята за обикновената кошница беше да я превърна в "необикновенна", а именно в кошница за пикник. Но по разбираеми причини ( една от които споменах в началото) никога не усъществихме пикник, такъв какъвто си го представям с ратанова кошница, одеалце, цветя, напитки и лека храна....и слънце разбира се.
Преобразяването не отнема много време, убива скуката (когато вали) и превръща една непотребна вещ в друга, която може дори да е на показ. 


 Етапите са следните:
  1. Почистване: измиване със сапунена вода ( използвах препарат за чинии и топла вода) и четка.
  2. Подсушаване: ако разполагате с двор, градина, тераса, и не вали,  може да оставите кошницата да изсъхва на открито, но аз използвах суха кърпа и довърших със сешоар за коса, тъй като навън беше доста влажно.
  3. Боядисване: избирате си цвят в който ще боядисвате, в моя случай жълта и бяла акрилна боя. Боята се разрежда леко с вода и с помощта на широка четка за боядисване се нанася първа ръка. На места е възможно да не покрие от първия път, но това да не ви притеснява. В случая с тази кошница аз боядисах цялата в бяло. Оставих да изсъхне първия слой боя и след това облепих в тиксо долната част и боядисах в жълто. Ако плана ви е да направите два цвята или дори някакви орнаменти, непременно облепете с широко хартиено тиксо местата.  Оставете да изсъхне боята според указаното време на опаковката. Отстранете хартиено тиксо, в случай че не сте доволни от покривността на боята, с помощта на четка за рисуване може да намесете корекции. За втория слой не е необходимо боята да се разрежда, нанесете равномерно боя и отново оставете да изсъхне. Лесно нали?  

Така тази кошница я харесвам повече от преди. Вие какви находки имате за makeover?




Забележки:
  1. Използвайте акрилни бои или бои на водна основа, в случай че ще боядисвате в закрито помещение. Безвредна е, не мирише и се почиства лесно.
  2. Ако използвате спрей боя, непременно се уверете, че наоколо няма други предмети който могат да бъдат напръскани неволно. Използвайте спрей боя само на открито. Спазвайте указанията на опаковката.
  3. Използвайте гумени ръкавици, независимо с каква боя работите.
  4. Облепете повърхностите със хартия или найлон, за да не попадне боя на не желани места.

-All photos by  ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like