30 April 2014

Adorable work by scandinavian interior stylist

Интериорен стилист и декоратор Anna Mårselius се отличава със собствен стил и талант. Умело съчетава скандинавкси минимализъм и бохемски стил, модерни и винтич обекти. Същински източник на вдъхновение е блога й.


28 April 2014

Portfolio: Anson Smart

Талантливия австралийски фотограф Anson Smart  сякаш разказва истории чрез фотографиите си. Успешната му кариера започва след като завършва колежа за изящни изкуства в Сан Франциско, работи за фирми като Apple, West Elm, InsideOut Magazine, American Express, Food & Wine, ELLE Decoration и много други. Аз се спрях на интериорните фотографии, но тук може да разгледате неговото портфолио.27 April 2014

Mango banana pear smoothie

Смути с манго, банан и круша

И за да останем на оранжева вълна от вчерашния празник днес си правим едно оранжево смути.за 4 чаши са нужни:
2 дребни  манго
1 узрял банан
1 голяма круша
сока от 2 портокала
за поднасяне:
коктейлни череши и листа мента

Всички плодове се измиват,  обелват и почистват от семки/ костилки и се пасират в кухненски блендер, добавя се сока от портокали и се разсипва по чашите, сервира се с лед, черешка или резен портокал по желание.

-Photo by ©100 decors-

26 April 2014

King's day in Netherlands 2014 ~ Koningsdag in Nederland 2014

 Днес цялото Кралство е в оранжево, празнува се "Koningsdag" (Денят на Краля). Повече от сто години този ден се е наричал "Koninginnedag" (Денят на Кралицата) и се е празнувал в чест на рожденият ден на кралицата. Три поколения кралици са преминали през престола на Кралство Недерландия, а от миналата година, след абдикиранието на Кралица Беатрикс, на престола застана най- големият й син- Крал Вилем Александър. По традиция денят на кралицата се празнуваше на 30 април, но от тази година е на днешния ден, рожденият ден на Краля. Освен,че е национален празник за страната на лалетата, на днешният ден всички се обличат в оранжево (произлиза от кралската фамилия van Oranje), декорират домовете си, боядисват косите си, развяват оранжеви флагчета, шалчета, лицата на децата са изрисувани в оранжево или с цветовете на националния флаг, дори цветята в магазините са предимно оранжеви. 


 Из цялата страна се организират концерти, баровете са препълнени, храна и напитки се предлагат направо на улицата, всички се веселят от ранни зори, а на места музиката започва още от предната вечер.

 Забавното на целия този празник е уличния базар на стари вещи. Може да се намери всичко, трудно и бавно става предвижването по улиците, тълпите не спират да се точат по протежението на всички малки пресечки, покрай каналите, тротоарите са препълнени със стари вещи, деца, който продават старите си играчки, музиканти отворили широко прозорците на дома си пеят и свирят до късно вечер, младежите са във еуфория.


Веселбите продължават до късния следобед, "сергиите" се прибират и остават огромните купчини боклуци, стари вещи, натъркаляни колелета, бутилки, оранжеви шапки, пухчета, корони от картон, флагчета и тн.  Всеки си намира по нещо или да си купи или да си спечели на някакво съревнование или поне да се повесели в общия купон.


Приятно уморително и леко фриволно реене из тълпите в един съботен слънчев следобед, завършва с чаша в ръка на припек в двора с приятна компания.

-Photos by ©100 decors-

18 April 2014

DIY: Origami bird

  Оригами птици от полимерна глина


  Покрай великденсите празници сме се нагледали на пиленца, зайчета, кокошки и техните производни, много преди да наближи празника. За разнообразие ви предлагам да си направите домашна декорация от полимерна глина* или брашно, вода и сол (рецепти може да намерите в мрежата), с която може да предадете оригинален вид на празничната маса в дома си или да направите подарък като зарадвате приятел. Вие може да си направите тези оригами птици като чудесна декорация за торта, както е описано в този прекрасен блог от където е заимствана идеята. И така... 


 За всяка птица са нужни следните материали:
1. Около 50 грама полимерна глина.
2. Декоративна панделка, цветен конец или фин канап.
3. Стара ролка хартия от използвана кухненска хартия или фолио.
4. Точилка
5. Лепило за пластмаса.
6. Макетно ножче.

https://www.dropbox.com/s/x4zqa6wgo2bugw0/origami%20bird.pdf

Избирате подходящ цвят на полимерна глина (аз избрах зелен и жълт, тъй като оригами птиците бяха предназначени за подарък на децата на приятели) или да предпочетете бяла. С помощта на макетен нож или ножица изрязвате елементите за птица от шаблона. Разточвате всяко парче глина с дебелина 2mm. върху работна дъска или върху готварска хартия за печене. 


Върху разточената повърхност подреждате хартиените елементи, леко притискате, за да останат неподвижни. Изрязвате с макетното ножче елементите за всяка птица по две крила и едно тяло. Отстранявате внимателно хартията, която може да ползвате за следващата птица. Крилата внимателно се поставят върху хартиена ролка останала от използвана хартия за печене или кухненско фолио. Тялото на всяка птица се разпробива внимателно в горния край, през този отвор след това ще се наниже конец (панделка) за провесване на птицата. Подреждате всички елементи в тава за печене и ги печете по указания начин върху опаковката на полимерната глина. Ако сте разточили глината върху хартия за печене, премествате хартията в тава, подреждате крилата върху хартиената ролка ( може да използвате дървена точилка) и пренасяте на хартията за печене. Печете по указания начин. 


След изстиване на всички елементи, с помощта на лепило за пластмаса или топъл силикон прикрепвате крилата от двете страни на тялото на всяка оригами птица. Промушвате панделка с подходящ цвят и завързвате възелче в другия край на панделката.

*Препоръки за употребата на полимерна глина има на опаковките, според марката която ще се ползва.


-Photos by ©100 decors-

16 April 2014

Naturally dye colored Easter eggs ~ Натурално боядисани Великденски яйца

 Векиденските празници наближават, а с тях и шарените яйца и пухкавите козунаци. Обичам го този период от годината, заради миризмата на пролет, аромата на прясно изпечените козунаци и ръце изцапани с червена боя. Тази година реших да експериметирам с боята, не бях опитвала никога натурални оцветители. Цветовете не станаха наситени, като се получава със синтетичните бои за яйца, но това пък от своя страна ми позволи да ги декорирам с помоща на обикновен молив и мастило за скрапбукинг.
Проба-грешка, нали така казват!?

за 6 яйца са нужни:
4 бели и 2 тъмни яйца
4 броя червен лук
2 с.л. куркума на прах
200 г. спанак
за по-наситени цветове, съставките се увеличават

Метод  #1:
Яйцата се сваряват в подсолена вода за около 10-12 минути, в зависимост от това колко твърди ги предпочитате.
В три малки тенджерки се налива по 1 литър вода. Завира се водата и във всяка се изсипват отделните съставки, варят се около 10-15 минути. Оцветената вода се прецежда в дълбоки купи и се потапят по две яйца във всяка боя, така че да бъдат покрити напълно от течността. Обикновено са нужни 2-3 минути на яйцата да се оцветят, но тъй като тези бои са натурални, би било добре яйцата да постят повече време. Аз ги оставих докато течностите почти изстинат.
Предполагам, че количеството спанак е бил не достатъчен ( използвах бейби спанак), тъй като ефекта на зелено бе доста слаб. Винаги може да се експериментира отново и отново, бих опитала и с отвара от кафе, зелен чай или червено зеле. 


Метод #2:
Друг метод, който може да се опита, ако във всяка тенджерка се постави по една от съставките и яйцата,  които се заливат с вода. Варят се по 10-12 минути и се оставят да киснат до получаване на желания цвят.


С помоща на молив с гумичка на върха и мастило за скрапбукинг* може лесно и бързо да се декорират боядисаните яйца. Ако разполагате със печати за скрапбукинг може също да ги използвате.

Метод #3:
Избират се подходящи цветове и се щамповат различни фигурки, точици, стилизирани цветя или други орнаменти.  * изберете мастило на водна основа, което не е опасно за здравето.

-Photos by ©100 decors-

Portfolio: Stephane Chamard

 Jaya's Residence