Homemade teriyaki sauce

Домашно приготвен териаки сос


Ето, че според китайския календар сме в годната на Овцата.
Един приятел от Гуанджоу, ми сподели, че тази година, година на Овцата, според китайците се смята за неуспешна и мнозина от тях, не плануват по имат деца, за да не обричат бъдещите си наследници на неуспехи, не решителност, анти-амбиции и все неща от този род. До колко това е вярно, не знам, лично на мен ми е забавно само да наблюдавам церемонията по посрещането на Китайската Hова година, която се организира ежегодно в центъра на Хага и най- вече да опитвам от традиционната храна консумирана на празника. Любим обаче си остава териаки соса с който се поднасят повечето от китайските ястия. 



Териаки сос
необходими продукти:

1/2 ч.ч соев сос
2с.л. вода
2с.л. сладък оризов оцет или Mirin
2с.л. кафява захар
2 с.л. мед
2 с.л. сусамово олио
1-2 с.л. царевично нишесте
1 пресована скилидка чесън ( пожелание )
1 ч.л. настърган пресен джинджифил или на прах ( пожелание )

В малка тенджера смесете всички продукти, без нишестето. Оставете сместа леко да заври и намалете котлона. Оставете да къкри около 10 минути или докато се редуцира на половина. В малка купичка смесете нишестето с няколко капки вода докато се получи гъста каша. Добавяйте на тънка струйка към соевата смес докато получите нужната гъстота ( не е задължително да се употреби цялото количество от нишестяната течност). 

Ако няма да употребявате териаки соса веднага го оставете да се охлади напълно, затворете в стъклен буркан и съхранявайте в хладилник до една седмица.

Пилешки бутчета с териаки сос.
6 пилешки бутчета
териаки сос
сусамово олио
суров сусам
1 с.л. бакпулвер

Поръсете всяко бутчетата с бакпулвер от всички страни. Намажете обилно бутчетата или ги потопете в териаки сос и ги подредете в подходяща за печене тава. Капнете по няколко капки сусамово олио върху всяко и оставете да се маринират за 30 минути на страна. Загрейте фурната на 190 градуса. Поръсете бутчетата със сусам, покрийте тавата с алуминиево фолио и печете 35-40 минути. ( Използвах биологични пилешки бутчета за които е нужно малко повече време за печене). Отстранете фолиото и допечете за около десетина минути или до готовност. 

Успешна година на Овцата!
ххх 

 -All photos by  ©100 decors-

 


Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like