WEEKENDS IN THE KITCHEN :: HOMEMADE QUINCE VANILLA JAM



Есенните вкусове все по- често отстъпват на зимните, както и температурите навън. Докато тиквата беше силно употребявана у дома, сега е заменена с типично зимни  плодове и зеленчуци. Един от тях е дюлята. Да, знам че много от вас ще се намръщят, но няма да ви предлагам да я готвите в комбинация с месо, днес ще ви предам една стара рецепта за домашно сладко от дюли. Тъй като дюлята има високо съдържание на пектин (1,95-3,75%) и притежава добри желиращи свойства я прави подходяща за сладка, мармалади и желета. Рецептата наследена от баба ми, е с ниско съдържание на захар и никакъв добавен пектин. 


Сладко от дюли с ванилия
необходими продукти

4 средно големи дюли (около 1 кг.)
400 г. захар
шушулка ванилия
сок от половин лимон
6 буркана по 200 мл.

Пригответе голяма тенджера, дървена бъркалка, цедка, марля, буркани.
Шушулката ванилия се разполовява на две и се изстъргват семките. Отделят се на страна.
Дюлите се измиват, обелват и се разполовяват. Сърцевината се издълбава с лъжица. В тенджерата се изсипват всички обелки, семки и сърцевината на дюлите, добавя се шушулката ванилия. Заливат се с вода. Сместа се завира, след това котлона се намалява. Оставя се да ври леко поне 30-40 минути.



След като водата се редуцира на половина, сварените обелки се претриват през цедка и марля, така че да се получи течност без едри частици. В получената течност се прибавя захарта и отново тенджерата се слага на котлона докато заври. През това време дюлите се настъргват на ренде. След като захарта се е разтопила се добавят семенцата от ванилията, шушулката,  лимоновия сок и настърганите дюли. Мармалада се вари на тих огън около час-два и от време на време се разбърква.

Измитите и подсушени буркани се подреждат върху решетката от тавата заедно с капаците и се стерилизират на 105 градуса около 20 минути.

След като сладкото се е сгъстило достатъчно, извадете шушулката ванилия. Готовото сладко се разсипва още горещо в горещите буркани и се затварят плътно. Всеки буркан се обръща с капака на долу до пълното му изстиване. Така приготвено сладкото може да издържи до една година. 






Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors-




Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like