WEEKENDS IN THE KITCHEN: POTATOES RICE CAKES (gluten free)


Пролетта е най-подходящото време за консумация на зеленолистни. Поне за мен е така, но у дома, не всички са любители на зелените зеленчуци и се налага да импровизирам понякога.  Освен това, ако постите тези кюфтета са много подходящи, вкусни и се приготвят сравнително лесно и бързо.

 Безглутенови оризово-картофени кюфтета
необходими продукти за около 16 броя

1 ч.ч. суши ориз
4 средно големи картофа
3 яйца
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. настърган пармезан
1 глава шалот
1 с.л. пресни подправки /магданоз, копър или мащерка/
1 с.л. ситно нарязан див лук
сол и пипер на вкус



Обелете картофите и ги нарежете на едри парчета. Залейте ги със студена вода и ги сварете. Отстранете водата и оставете да изстинат.
Измийте ориза и го залейте с две чаши вода. Сложете тенджерата на котлона и заврете. Намалете котлона на съвсем ниска степен, посолете, разбъркайте и оставете ориза похлупен с капак. Когато е напълно готов махнете капака, оставете да се охлади и разбъквайте от време на време.
В голяма купа разбийте яйцата с вилица. Добавете ситно нарязаните зелени подправки, зехтина, солта, черния пипер и пармезана. Намачкайте картофите с вилица, така че да се усещат едри парченца. Прибавете ги към яйчената смес. Добавете изстиналия ориз и разбъркайте цялата смес докато се получи лепкаво "тесто".
Загрейте тиган с незалепващо покритие (използвах чугунен сач)
В малка чинийка изсипете малко растително олио. Потопете дланите си в олиото, омазнете ги добре. Загребете от тестото и оформете кюфте с размер на тенис топка. Сплескайте докато се получи диск с дебелина 1см. Печете кюфтето по 3-4 минути от всяка страна.

Повторете докато свърши сместа. 
Сервирайте кюфтенцата още топли с кисело мляко и подходяща свежа салата (репички, моркови, зелена).

Весел уикенд!



  -All photos by  ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like