WEEKENDS IN THE KITCHEN: ELDERFLOWER SYRUP/ CORDIAL



 В най- красивия сезон от годината сме и сега е момента да помислим за приготвяне на храни и напитки за зимния период. Наоколо всички бъзови храсти са отрупани със цветчета и няма как да мина покрай тях и да не набера. Преди няколко години моя приятелка (знам, че чете блога ми и сега е момента да и  благодаря за вдъхновението) беше приготвила сироп от бъз, от тогава се влюбих в нейния сироп. 




Убедена съм в това което казва нутрициониста Маги Пашова и ще копирам част от текста поместен в блога и, където тя обяснява полезните качествата на цветовете от бъз. 
"Цветовете от бъз съдържат глюкозоиди, танини, пектин, есенциални масла, витамин С и минерални соли. Всички тези вещества имат изчистващи, разхлабителни, успокояващи, антисептични и антивъзпалителни свойства. Счита се, че 30-дневно пречистване с тинктура от бъз може да активира имунната система и да помогне за преодоляването на дегенеративни заболявания, предпазване от рак и контрол на туморни образования.

Цветовете от бъз помагат при лечението на чревни паразити, а чаят от бъз помага за детоксификация на организма и се препоръчва при истинки, грипни заболявания и бронхити. В народната медицина чай от бъз се препоръчва за изчистване на тялото и освобождаване от течности, задържани в тъканите. Допълнително растението има способността да активира млечните жлези и напитки с бъз са отлична опция за кърмещи майки."


Сироп от бъз
от посочените количества се получава около 3л. концентрат

40-50 броя пресни съцветия от бъз
2 л. студена вода
2 броя биологични лимона
1800г. захар

Почистете съцветията от бъз от повехнали или повредени цветчета. Подрежете дръжките късо. В буркан с вместимост поне два и половина литра изсипете всички съцветия, посипете със захар. Нарежете лимоните на тънки резени и ги подредете отгоре. Залейте всичко със студена вода. Оставете буркана плътно затворен за 24 или 48 часа. Разклащайте поне 3-4 пъти на ден.
Пригответе си голяма тенджера покрита с чиста марля. Изсипете съдържанието на буркана в марлята. Изцедете сок в тенджерата. 
Измийте бутилките в които ще съхранявате сиропа. Стерилизирайте ги за 5-10 минути във нагорещена фурна. Пресипете сиропа в бутилките и ги запушете с капачки. 


Отварям една скоба в която ще вметна начина по който съхранявам подобни сиропи за по- дълго време. Тъй като аз не разполагах с метални капачки за еднократна употреба, използвах коркови тапи. За да съм сигурна, че бутилките са добре запечатани използвах разтопен восък. Потопих гърлото на всяка бутилка във съд с нагорещен восък и оставих да се втвърди. Тази процедура вече е изпитана във времето и мога да ви гарантирам, че съдържанието на бутилката, както и вкусовите качества на сиропа от бъз се запазват поне за една година.
Ако предпочитате, може да консумирате сиропа още докато е пресен. Сиропа от бъз може да пиете като лимонада. Разреждате концентрата с вода и лед на вкус. Препоръчвам комбинация със изстудено просеко резен лимон и листа от пресна мента.

Сиропа се съхранява на тъмно, ако бутилките не са запечатани надежно за препоръчване е да го съграните в хладилник.


  -All photos by  ©100 decors-


Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like