WEEKENDS IN THE KITCHEN: BEEF-STUFFED BUTTERCUP SQUASH



 

Казвала ли съм ви колко обичам октомври месец. Освен, че имам рожден ден, месеца е изпълнен с вдъхновяващи цветове, изобилие на плодове и зеленчуци. Най- любими от всички са ми тиквите. Всякакви видове, размери и цветове. На някой от тях дори не знам имената на български. Това не пречи да експериментирам в кухнята всяка есен. В близост до дома ми има малка ферма, където всеки сезон се предлагат плодове и зеленчуци, отглеждани от собствениците без изкуствени торове, без пестициди и всичко в градината е натурално. През октомври винаги си купувам тикви с причудливи форми и невероятни цветове за готвене и за декорация. 



Днес ви предлагам рецепта, базирана на една типична българска рецепта за пълнени чушки, в случая тиквички. Използвах Buttercup Squash за тази семпла рецепта. Тук може да се запознаете подробно с видовете тикви/чки и техните вкусови качества.

Пълнени тиквички
необходими продукти за 4 порции


4 броя  Buttercup Squash
300г. мляно телешко месо
1/2 червена чушка
2 моркова
шалот
2 скилидки чесън
50мл. зехтин
100г. сварен ориз
1ч.л. млян кимион
1/4ч.л. млян бахар
сол и черен пипер на вкус
връзка пресен магданоз
връзка пресен див лук

Включете фурната на 190 градуса на програма "Пара". Ако не разполагате с такава, използвайте програма "Горещ въздух" на 180 градуса. Така тиквичките ще се изпекат равномерно отвътре и от вън и няма да изсъхнат.

Застелете тава с хартия за печене.

С остър нож изрежете горната част от тиквичките, така че да получите "капачета".
С помощта на лъжичка издълбайте семките от вътрешността на всяка тиквичка. Наредете тиквичките в тавата и печете около 15-20 минути.


Измийте и почистете зеленчуците. Нарежете на ситно. В дълбок тиган загрейте зехтина. Прибавете ситно нарязания лук. Задушете за 2-3 минути. Добавете останалите зеленчуци, като започнете от накълцания морков, чушката и накрая чесъна. Задушете за още 2-3 минути и добавете мляното телешко месо. Добавете 2-3 с.л. вода и гответе около 10-15 минути. Подправете със сол и пипер на вкус. Прибавете сварения ориз и разбъркайте добре. Подправете с половината количество ситно нарязани магданоз и див лук. 


Извадете тиквичките от фурната, посолете ги отвътре и ги напълнете със сместа. Върнете ги обратно във фурната, като смените програмата на фурната от програма "Пара" на "Горещ въздух". Печете около 30 минути на 180 градуса.

Поръсете с останалото количество ситно нарязани магданоз и пресен див лук. Поднесете с леко отворено "капаче", докато са още топли, по желание с кисело мляко. 








  -All photos by  ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like