Local Artist: Elitsa Karabashlieva
  Не познавам по- усмихнат и позитивен човек от Ели. Докато избирах снимки от сайта й, за да ги кача тук се натъкнах на този невероятен феномен. Толкова слънчеви и позитивни са катрините й, дори в мрачен зимен ден като днешния, тя намира красотата и изяществото във всичко. Любими са ми нейните акварели, особено галерията с бръмбари. За мен е удоволствие да ви представя един талантлив варненски художник.
Запознайте се с Елица Карабашлиева!-РАЗКАЖИ НИ НА КРАТКО ЗА СЕБЕ СИ:
-От малкото щастливци, които всеки ден се събуждат с нетърпение да започне денят. Работя най-сетне това, което истински обичам. Имам чудесно семейство - две деца, които са вече големи и отлетяха, но сърцата ни са заедно. Съпруг, който е до мен вече 33 години. И с умението да намирам винаги добри неща в хората и в света, в който живеем.

- КОй/ КОЯ СИ?
- Казвам се Елица Карабашлиева, на 51. Родена съм във Варна и тук живея.
- КЪДЕ ЖИВЕЕШ?
- В малък 50 квадрата апартамент, който наричаме синята лагуна. Пълен е с картини, цветни стъкла и хармония.
- С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАШ?
- Рисувам акварел.
- КАК СЕ СТИГНА ДО ТОВА ЗАНИМАНИЕ?
- От дете съм привлечена от изобразителното изкуство. Разминаха се пътищата с кариера и развитие в тази област, но ако нещо искрено харесваш и обичаш - то пак се появява в живота ти. И с по-голяма сила превзема сърцето ти. На 40 години ме съкратиха от работа, първо почнах да рисувам стъкло, а на 44 акварела ме срещна с един от най-великите му художници в България и всичките ми интереси избледняха - влюбих се. От тогава съм му отдадена напълно, уча от всякъде, където мога, ходя на мастер класове, рисувам и съм щастлива.
- КАК СЕ РАЗТОВАРВАШ СЛЕД ТЕЖЪК ДЕН?
- Чета, слушам музика или просто се сгушвам на дивана.
-СУТРИН СЕ СЪБУЖДАШ С...
- Пускане бавно на света отвън през миглите. Поглеждам през завесите - листата, светлината. Протягам се. После още много пъти се протягам. И котарак мъркащ до мен.
- ОБЛИЧАШ ...
- В какъвто цвят ми е днес настроението. Харесвам материи, които са комфортни - памук, лен,дънки, зимата - топли пуловери. Когато искам да съм дама - търся мекотата на кадифето, велура.
- КАКВА  МУЗИКА ХАРЕСВАШ?
- Харесвам инструментална музика. Такава, каквато ме приспива, когато съм уморена, усмихва,когато съм тъжна или буйна, когато сърцето ми танцува. Харесвам и готик метъл, и италианска, харесвам вокали, които ме карат да изтръпвам. Всъщност във всяка търся моято и най-пълната с емоция и талант.

- КАКВО ПРАВИШ КОГАТО НЕ РАБОТИШ?
- Когато ръцете ми не работят - щрака фантазията ми. Но си почивам със срещи с приятели, обожавам да пътувам, да планирам нови неща. Не скучая абсолютно никога, дори като спя.

- КАКВО ТЕ ВДЪХНОВЯВА?
- Най-много светлината. И нейната противоположност - сянката. Виждали ли сте пейзаж или лице, което изведнъж се облива в лъч светлина? Абсолютно магично е. Но тъй като обичам Земята и всичко по нея - петте елемента са абсолютно вдъхновяващи - водата, въздуха, земята, огънят. Дървото.


- ПО КАКВО СЕ УВЛИЧАШ?
- Възпирам се да се увличам по всичко :) Всичко, което е свързано с човешкият дух, ум, талант. Архитектура, мостове, всяко добро хрумване, съчетание на цветове. Това са най-силните ми увлечения. Също харесвам и зодиите, не мога да се примиря, че са просто добра измислица . :)
- НИКОЙ НЕ ПОДОЗИРА, ЧЕ...
- Ох, трябва да кажа тайна за себе си. Трудно е. Ами имам ужас от шофиране, дори сънувам кошмари с това, че се налага да карам кола в някаква екстремна ситуация. Не станах шофьор и никога не бих могла да стана.
- БИ ДАЛ/А ВСИЧКО ЗА...
- Като всяка майка - за децата си. И да запазя любовта си и ценните приятелства.
- НАЙ-ЩУРОТО НЕЩО, КОЕТО СИ ПРАВИЛ/А Е..
- Да скоча от Аспаруховият мост и да летя с парапланер. Това е само за сега де :)

- АКО ИМАШЕ ВЛАСТ, СИЛА, ПАРИ БИ...
- Бих изчистила цялата планета. Бих спряла много от производствата, застрашаващи екологично земята. Бих забранила улова на доста животни, особено когато улова е за кожа, а не за прехрана.Живеем в рай, който унищожаваме. Срамно, безотговорно и самоубийствено.
- ЧЕСТО СИ МИСЛИШ ЗА...
- Места, които няма да мога да видя лично. Тъй като интернет ни отвори милиарди прозорци, а е по-лесно да копнееш за нещо, което си видял поне на снимка - та желанието да съм някъде там, дори за ден... Отлита мисълта ми на хиляди, хиляди километри.
- КАКВО ТЕ ПРОВОКИРА?
- Енергията, която при сплотени общества, компании, групи, колеги, дори само блещукаща в двойка приятели е толкова силно градивна. Като милиарди капчици, които носят животворния дъжд.
- ТВОРЕЦ (ПИСАТЕЛ, ПОЕТ, МУЗИКАНТ, ХУДОЖНИК, СКУЛПТОР, КОМПОЗИТОР) КОЙТО ТИ Е ЛЮБИМ
- Художникът, който промени живота ми в буквалният смисъл - най-великият български
акварелист, мой идол, приятел, наставник, учител - Атанас Мацурев. Освен чутовният му талант той покорява с абсолютна отдаденост, безкомпромисно даване на максималното. Но освен това е семпъл, човечен, земен. Окуражавал ме е много пъти и му дължа най-много това, че ми помага да вярвам в себе си.
- КНИГАТА, КОЯТО...
- Промени моят свят е всъщност първата, която прочетох. На пет години ми подариха "Пипи Дългото чорапче" и тъй като всички бяха заети се научих да чета, само за да знам какво се разказва в нея. Мисля, че много често и досега се припознавам в нея. Само че мога да събера кон на лист, хахаа!
- ЗАСПИВАШ С...
- Прегръдка и щъкащи идеи за идващите дни.

Още от прекрасните неща на Елица Карабашлиева може да намерите тук и тук.
You Might Also Like