26 April 2015

Flower Parad 2015 // Bloemencorso 2105


 
Славата на Холандия за отглеждане и продажба на цветя не случайно е световно известна. От ранна пролет района между градовете Leiden и Harlem  е обагрен с разцъфнали зюмбюли, лалета и нарциси. В този период на годината тук се стичат милиони туристи, за да наблюдават парада на цветята, който тази година се проведе за 68-ми път. Парадното шествие на автомобили и  платформи със скулптури от цветя преминава трасе от близо 40 километра, през няколко града разположени югозападно от столицата Амстердам.
Ежегодно стотици доброволци участват в обирането на цветовете и подреждането им върху гигантски конструкции, които се превръщат в живи и уханни скулптури. Тази година се навършват 200 години от създаването на Кралство Нидерландия и точно това беше темата на парада.

Тук може да разгледате парада на цветята от 2013г.


Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors

22 April 2015

Travel: Weekend in Paris Прекарах уикенда в Париж. Пролетта наистина е чудесен повод да се разходиш из "Града на любовта". Обгръща те една топлина и фриволност, усещаш прилив на енергия, любов и оживление да витаят наоколо.

А вие как прекарахте вашия уикенд?
Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors
17 April 2015

How to make: industrial style pottery 
 По този проект работя от няколко дни, направата на съдовете не отнема много време, но съхненето е по- продължително. Използвах глина за моделиране на водна основа, която изсъхва на открито. За сега в хоби магазините се предлага само с цвят на бетон, което придава много приятна текстура на съдовете след пълното им изсъхване. Работата с тази глина е много приятна и увлекателна. Работи се с мокри ръце като с обикновена глина и е по- податлива на произволни фигури от полимерната глина. Използвах половината количество, от другата половина ще ви покажа скоро какво се получи.

Необходими материали:
1 пакет (500г)  глина за моделиране
кухненска точилка
стъклена или порцеланова купа/чиния
нож 
вода

 • Прочете упътването на производителя за работа с глината. Мокрете си ръцете периодично, така по- лесно се оформя глината.
 •  Глината се изважда от опаковката. 
 • С мокри ръце се отделя нужното количество.
 • Глината се размачква, за да поомекне.
 • С помощта на точилка върху гладка повърхност се разточва на лист с желана дебелина. (тук е момента да спомена, че ако искате може да предадете орнамент върху глиненият лист с помощта на дантела. Върху вече разточеният лист с помощта на точилка се притиска дантелата до желания релеф.)
 • По желание може да се изреже във формата на кръг, аз оставих краищата неоформени.
 • Избраната стъклена или порцеланова купа се намокря леко и се обръща с дъното нагоре.
 • Разточеният лист се прехвърля върху дъното на купата.

 •  С ръце внимателно се изкарват въздушните балончета образували се между повърхността на купата и глинения лист, като се изтласкват по периферията.
 • Ако се образуват ръбове или глиненият лист се къса, с мокри ръце се изглаждат недостатъците. Може по желание да се направят ръбове, глината отново се изтегля с мокри ръце.
 • Загладете цялата повърхност с мокри ръце, за да се заличат отпечатъците от пръстите ви.
 • Така подготвени съдовете от глина се оставят на открито и сухо.
 • Изчакват се два-три дни, може и повече в зависимост колко дебел е листа от глината, за да изсъхнат напълно.

 • Много внимателно краищата се отлепват от стъклената/порцеланова купа, така че полученият съд да запази цялостта си.
 • Ако от вътрешната страна все още са влажни се оставят да до изсъхнат.
 • По желание може да се лакират с безцветен лак или да се декорират в желан цвят с акрилни или водни бои.

Не е задължително да спазвате инструкциите. Важното е да се забавлявате и да приложите въображение и креативност. 
 
Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors


14 April 2015

Travel: Amstelveen // Sakura festivalМечтата ми да посетя Япония датира още от ранна детска възраст. След като прочетох една (забранена тогава) книга, след което изчетох всички книги, които се предлагаха в градската библиотека по онова време, посетих курс по икебана, сдобих се с японско куче, не спирах да чета и да посещавам интересни събития ( тук и тук) свързани с японската култура и начина на живот, идеята да видя Япония се избистряше с всеки изминал ден. Продължавам да се интересувам от Япония все по-запалено и с все по- голям интерес, продължавам да контактувам с японци при всеки удобен момент, продължавам да правя планове, когато съм готова и постигна душевен мир ще стегна раницата и ще тръгна.
 Миналата събота прекарах чудесен следобед в присъствието на много японци по случай фестивала на цъфналите вишни (Sakura festival). На пук на проливния дъжд, който се излизаше навън, под шатрите въздухът щеше да се взриви. Изпълнен с жени облечени в приказно красиви кимона, полюшвани от вятъра безброй оригами фигурки, традиционни японски храна и напитки. На внушителната сцена, след официалното откриване на фестивала, музиканти свириха на лири традиционна японска музика, а taiko барабанисти направо взривиха всичко наоколо. Грейна слънце, озари с лъчите си разцъфналите вишни току-що окъпани от проливния дъжд  и сякаш стана магия, мечтата ми да видя Япония почти се сбъдна. Вече съм да една крачка по- близо до осъществяването й. 


Ядохме суши и сашими, пихме саке, опитахме традиционни японски сладкиши, правихме оригами фигурки, слушахме прекрасна музика, заредихме се с настроение и се любувахме на цъфналите вишни. Пожелахме си следващата година да осъществим мечите си.Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors-