Roasted cauliflower and leeks creamy soup

Есената вече се усеща навсякуде около нас. Обагрила дърветата, тревите и наситила въздуха с аромата си. Мъгла се стели рано сутрин, а влагата все по- често обгръща нощите. Време е уикенд с топла супа. 


Крем супа с печен карфиол и праз
необходими продукти за около 4 порции: 
1 глава карфиол
1 голям стрък праз
1 200+ мл. пилешки или зеленчуков бульон
2-3 скилидки чесън
1 глава лук
зехтин или краве масло
сметана
индийско орехче, сол и черен пипер на вкус 
за сервиране:
 4 тънки резенчета бекон



Карфиола се почиства от зелените листа, измива се и се начупва на малки розички. Праза се измива, обелва се горния слой и се нарязва на кръгове с дебелина около 1 см. Двата зеленчука заедно с почистения чесън се разбъркват и се изсипват в плитка тава застлана с хартия за печене. Пекат се в умерена фуна докато карфиола омекне, като се разбъркват от време на време. Ако фурната ви има опция за готвене на пара, използвайте нея. Аз направих точно това, така зеленчука не променя цвета си, няма препечен вид, а и ми се струва по- здравословно.

В тенджера разтопете маслото или загрейте зехтина, задушете леко лука и добавете печените  зеленчуци. Задушете ги за 3-4 минути заедно с лука и прибавете бульона. Захлупете тенджерата и оставете супата леко да къкри за около 20 минути. Подправете със сол, пипер и индийско орехче. 
С помощта на пасатор пасирайте супата до кремообразна, като добавите няколко лъжици  сметана на вкус.

В тава покрита с хартия за печене запечете до хрупкаво порчетата бекон. Нарежете го на малки парченца и сервирайте супата топла поръсена с бекон и пресен лук.



All photos by ©100 decors

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like