Local Artist: Bella Sharkova



Срещнах Белла още когато беше на 7. Никога не съм се съмнявала, че ще стане артист. Израснала е в семейство на художници, захранена е с любов към изкуството още от ранна детска възраст. Тя е един от младите таланти, които не напуснаха България и предпочетоха да се развиват и творят на родна земя. Разговарям с нея на злободневни теми в галерия Viva, където може да намерите нейните прекрасни и изящни творения от стъкло и полимерна глина, за повече информация разгледайте страницата й bellboard  или потърсете своето бижу в Etsy.

РАЗКАЖИ НИ НА КРАТКО ЗА СЕБЕ СИ:

- КОЯ СИ ?
- Кой/Коя съм е доста сериозен философски въпрос и неслучайно по темата са изписани колосално количество съждения и теории. Ако трябва да дам не толкова задълбочен отговор в съзнанието ми изниква ми изниква популярното изображение на айсберга - това, което се вижда над водата и огромната част под водната повърхност. Но това как аз се възприемам, с всичко което знам за самата себе си, и това което останалите виждат - нито едно от двете не е пълната и обективна истина. Интересно ми е как изглеждам за този, който вижда цялата картинка. Коя съм според Бог?

- КЪДЕ ЖИВЕЕШ ?
- Живея във Варна, щастлива съм, че живея  на морския бряг и макар и да не съм в постоянен досег с морето, дори само усещането, че е тук е прекрасно.

- С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАШ ?
- В момента се занимавам със стъклопис и бижутерия от полимерна глина, стомана и смола.

- КАК СЕ СТИГНА ДО ТОВА ЗАНИМАНИЕ?
- Пътят е дълъг и с много "отбивки" :) Предполагам, че и това че родителите ми са художници е допринесло за интереса ми към изобразителното изкуство в ранна възраст, тъй като е имало подходяща среда и всякакви необходими материали "на една ръка разстояние". По-нататък учих в художествена гимназия. След като завърших, реших да се занимавам с интериор и учих Инженерен дизайн. След него реших, че само интериорът не ми е достатъчен и кандидатствах Архитектура. Работих като архитект няколко години и много харесвах работата си. В един момент обаче работата в офис, започна да ми дотяга и осъзнах, че не е за мен. Стигнах до въпроса "Какво друго мога да правя, ако не работя това?" И отговорът беше лесен - да рисувам. И така се завърнах към рисуването. Имаме семейна галерия и работя и там 3 дни в седмицата.

- КАК СЕ РАЗТОВАРВАШ СЛЕД ТЕЖЪК ДЕН?
- Ако се занимавам само с творчество, колкото и да е дълъг работният ден, не е тежък. Умората е приятна и примесена с удовлетворение от свършеното през деня. Самата работа е разтоварване. Надявам се да мога да се занимавам само с това и да не ми се налага да се връщам на някаква работа в офис. Преди, когато работех на осемчасов работен ден, понякога сядах с чаша вино и пишех в рими, това което ме е вдъхновило или провокирало напоследък. Сега с рисуването, нямам от какво да разпускам, но ми е приятно от време на време да се срещам с приятели и да отделя за общуване с приятни хора, от иначе така ценното ми време за творене.





-СУТРИН СЕ СЪБУЖДАШ С...
- Благодарност

- ОБЛИЧАШ ... - Нещо удобно, обикновено ахроматично, затова пък винаги с някакъв/някакви цветни акценти за настроение :)  

- СРЕЩАШ СЕ С ХОРА, КОИТО...
- Животът ни среща с всякакви хора и всяка среща е ценна или поне полезна за всяка от страните по някакъв начин, но разбира се избираме да общуваме повече с хора, с които имаме подобни виждания за живота, интереси, занимания и вкусове за прекарване на свободното време.

- КАКВА  МУЗИКА ХАРЕСВАШ?
- Разнообразна, но не всякаква. Зависи от това какво върша в момента и в какво настроение съм. Слушам доста пънк, хардкор, въобще различни групи в разни рок под стилове, има и рап, който ми харесва. Слушам и класически произведения по-скоро части, с тях се пренасям в различно времепространство. Понякога фънк, джаз, но не всичко. Последното се отнася за всеки стил или група. Може много да ми харесват три песни на дадена група, но няма да слушам целия албум, просто защото е техен.Също и за класическите произведения - не слушам цяло произведение от два часа, ако имам няколко любими моменти по няколко минути. Вероятно това би възмутило музикалните специалисти, но мисля, че така или иначе нямаме не ограничено време, за да го губим с неща, които не ни харесват достатъчно много. Ако трябва да обобщя по някакъв начин, забелязала съм, че предпочитам музика с по-бързо темпо (не е задължително, но е преобладаващо). Въобще много е важно ритъмът да пасва на моя личен, ако мога така да се изразя :) оттам нататък е мелодията.

- КАКВО ПРАВИШ КОГАТО НЕ РАБОТИШ?
- Опитвам се да оползотворявам всеки свободен момент, защото така или иначе нямам време да осъществя всички идеи, които имам. Моята работа е изключително удоволствие, а дори не съм станала толкова добра, колкото ми се иска, за което също трябва още работа.

-КАКВО ТЕ ВДЪХНОВЯВА?
- Най-разнообразни моменти, случки, образи и какво ли не :) С една дума - "всичко" може да ме вдъхнови.

- ПО КАКВО СЕ УВЛИЧАШ?
- Мисля, че най-голямото ми увлечение е творчеството.

- НИКОЙ НЕ ПОДОЗИРА, ЧЕ... - Кой е този "никой" не знам, нямам и престава какво подозира :) Не бива да ме интересува, тъй като не е в моя власт кой какво мисли или не, какво подозира или в какво ме подозира. По моите възможности ежедневно, ежеминутно дори, да правя, каквото ми е по силите да се усъвършенствам, като характер, поведение, да развивам умения и знания, въобще да се подобрявам. И колкото повече научавам, толкова повече виждам колко много имам да уча и работя. Важно е процесът да не спира.

- БИ ДАЛА ВСИЧКО ЗА... - С годините се научих, че не е добре да давам подобни категорични заявления :)

- НАЙ-ЩУРОТО НЕЩО, КОЕТО СИ ПРАВИЛА Е... - Доста щури неща съм правила, от малка не бях от най-кротките, Слава Богу, нищо от тях не е било със сериозни последствия.

- АКО ИМАШЕ ВЛАСТ, СИЛА, ПАРИ БИ... - Мисля, че най-големият дар, който има човечеството е свободната воля. Ще ми се да осъзнаем, че упражняването на личната трябва да достига само до границата на чуждата. Ако всеки уважаваше това щяхме да живеем в един много много по-добър свят. За това обаче не могат да помогнат властта, парите и силата. Напротив, както виждаме, заради тях страдаме точно от обратното.

- ЧЕСТО СИ МИСЛИШ ЗА...
- Идеите, които имам и кога ще ги осъществя.
- КАКВО ТЕ ПРОВОКИРА?
- Несправедливостта. Що се отнася за тази, проявена към мен, се опитвам все по-малко да се вълнувам. Но когато се отнася за друг човек или живо същество, ми е трудно да съм равнодушна.

- ТВОРЕЦ (ПИСАТЕЛ, ПОЕТ, МУЗИКАНТ, ХУДОЖНИК, СКУЛПТОР, КОМПОЗИТОР) КОЙТО ТИ Е ЛЮБИМ
- Толкова много личности има, на които се възхищавам и постоянно откривам нови, не бих могла да напиша няколко имена. Но най-дълбоко се възхищавам на светите хора, които са се освободили от  всички земни страсти, желания и суети и изцяло от робството на битието. Истински свободни хора, с непоклатим дух.

- КНИГАТА, КОЯТО... - По-скоро няколко книги за живота, делата и мислите на споменатите свети хора, но такива от нашето съвремие (по-точно живели в 20 в.). Освен възхищението си от тях, намерих отговори на много важни въпроси, които на пръв поглед изглеждат понякога нелогични, просто защото са отвъд пределите на ограниченото ни съзнание или в разрез с желанията ни за бързи радости в живота, отдалечаващи ни от истинската всеизпълваща радост. Открих за себе си как човек много лесно отхвърля нещо, когато не знае достатъчно за него и е склонен да тропа с крак  в калта на невежеството си с убеждението, че много знае. За развлечение чета най-разнообразна литература. В последните години откривам и много интересни съвременни български автори.

- ЗАСПИВАШ С... - надежда за утрешния ден...  А иначе 2- 3 страници обикновено са достатъчни :)

Благодаря за поканата да гостувам на 100 decors! Белла Шаркова







Още от прекрасните неща на Белла може да намерите тук, тук или ей тук.

Всички снимки са от архива на Bellboard

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like