Weekends in The Kitchen: Cucamelon Pickles 💚 Мини кисели краставички




Cucamelon или Melothria scabra е увивно растение от семейство тиквови с ядливи плодове с размер на зърно грозде, което за около 4 до 6 седмици след като бъде посадено семето започва плододаването. На външен вид прилича на диня с вкус на краставица. Среща и под други наименования- мексиканска кисела краставица, миниатюрна диня, миша диня и др. Родината на мини краставицата е Мексико и Централна Америка, но се намират и хибридни растения, които освен със зелена сърцевина се срещат и с червена, също като диня. 

Миналата година се снабдих със семена от несигурен източник и нито едно не поникна. Тази година имаше успех, от посадени 10 семена поникнаха 10 растения. Всяко от тях дава много плодове, но поетапно. Сочни, хрупкави и вкусни. Не сме в състояние да изядем всички и трябваше да намеря начин за съхранение. Какво по лесно от дивата ферментация. Използвах преварена вода, сол, чесън, черен пипер на зърна и пресен копър. 




Мини Кисели Краставички с копър

200гр. добре узрели плодове Cucamelon

1 ч.л. морска сол

5-6 зърна черен пипер

3-4 стръка пресен копър

преварена вода

2-3 скилидки чесън

Плодовете се измиват добре, почистват се от дръжките и остатъка от цветчето, разполовяват се. Водата със солта се преваряват и се оставят да изстине напълно. На дъното на чист и подсушен буркан се слагат няколко стръка копър и половината зърна черен пипер. Буркана се напълва до половина с краставички и отново се реди копър и черен пипер, добавя се и почистения чесън, допълва се с краставички. Изстиналата вода се излива в буркана. Не затваряйте буркана плътно с капак, може да го покриете с марля. Така приготвените краставички се оставят на стайна температура, като буркана се разклаща от време на време. След 2-3 дни се проверява киселинността на краставичките, ако обичате по- кисели ги оставете още ден-два, ако ли пък не, приберете ги в хладилник, за да преустановите ферментацията. 



Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like