DIY: Homemade Rose Sugar Scrub ❤ Домашен скраб с рози


Домашен скраб с рози

Домашен скраб с рози


Днес е Еньов ден. Казват, че на този ден билките са най-лековити. Има много предания как се празнува, колко билки да се съберат, как да се посрещне и изпрати денят. Днес обаче, тук ще стане дума за Маслодайната роза. 
Счита се, че Маслодайната роза се ползва от древни времена, доказват го намерените в Северна Америка фосили на 30 милиона години. Като преминем набързо през вековете- Афродита и Клеопатра са ползвали цветчетата на Маслодайната роза за козметични и разкрасителни процедури, а небезизвестния лекар Авицена ги е използвал с лечебна цел при туберкулоза, кожни заболявания, упорита кашлица, кръвотечение и други заболявания.

Домашен скраб с рози

Домашен скраб с рози


Венче-листчетата на Маслодайната роза са изключително полезни, както в сурово състояние, така и изсушени. Освен за производството на розово масло, те се използват за дестилат от който се получава розова вода, най-често приложение намират в козметиката. Твърди се, че съдържанието на вит.С в цветчетата на Маслодайната роза е в пъти по- голям от количеството на вит.С в портокалите. Използва се често като съставка при лечение на кожни заболявания при всякакъв тип кожа. Безспорно ползите от цветовете на Маслодайната роза са много, не само за козметичната индустрия, но и при различни видове терапия (фито- и аромо- терапия).

Виж още:
Домашен скраб с рози



Рецептата днес е за 
Скраб за лице и тяло с цветове от роза.
необходими продукти:
8-10 свежи цветове от Маслодайна роза
1 ч.ч захар
1 с.л. кокосово масло
чист буркан с капак
дървена шпатула
блендер или съд от типа на хаванче/ пестик


Метод:
Почистете добре цветовете от роза. Премахнете всички повредени или повехнали листенца, премахнете дръжките и съцветията. Нужни са само листенцата, съцветията оставете на страна да се изсушат. Използвайте ги за чай.
Прехвърлете ги в хаванчето или в купата на блендера. Смачкайте (смелете) на ситно и добавете захарта и кокосовото масло. Ако маслото е в твърдо състояние, може да го разтопите на водна баня или в микровълнова. Разбъркайте много добре и прехвърлете скраба в чист буркан с капак. Използвайте скраба от рози за цялото тяло и лицето поне една седмица ежедневно, за да има нужният ефект. Ще усетите кожата си мека и нежна. Ако комбинирате с чай от розови листа, ефекта ще е повече от задоволителен. 









Внимание!
  1. Не мога да ви дам препоръка, колко дълго би било добре да се съхранява скраба от рози, тъй като не съм ползвала консерванти, а количествата които приготвих са достатъчни за една седмица.
  2. Изберете цветовете на рози, които не са третирани с препарати, изцяло в натурално състояние. 
  3. Рецептата е приготвена от Маслодайна роза и не мога да дам препоръки за декоративни видове рози, според информацията  Маслодайната роза има доказани козметични и хранителни качества благоприятни за човека.
  4. Използвайте пресни или сушени цветове, като отстраните повредените. 
  5. Предварително изпробвайте домашният скраб от рози на част от тялото в случай, че имате алергии или раздразнения по кожата, не го използвайте.
  6. Не съм специалист по билките, нито лекар, така че не приемайте предложената рецепта в случай, че имате заболявания или алергии.





Коментари

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like