Капсацин в кръвта - 🌶 - на гости в "Люта ферма" с. Страшимирово




 
Обичате ли лютиво? Аз не, НО…

По покана на близки, които не приемат "НЕ" за отговор се озовах в "Люта ферма" за дегустация на продукти произведени от люти чушки. Бях сигурна, че няма да опитам нищо от предложенията и предвидливо взех камерата, за да мога поне да снимам, докато другите от компанията си хапват и тихичко си плачат.

"Люта ферма" е семейна компания, която се намира в село Страшимирово, на 15 километра от Варна или 20 минути с кола. Семейство Родинови имат опит в земеделието още от 1997 година. Идеята за отглеждане и преработка на люти чушки и производство на продукти от тях се заражда през 2012г. Компанията разполага със собствени оранжерии и производствен цех за преработка и производство на сладка, сосове, консервирани и сушени чушки и подправки. Отглеждат над 150 сорта люти чушки, като дори са разработили собствени семена  на сорт чушка, която са нарекли "Български дух".


                                             

🌶 🌶 🌶  Мисия и цел  🌶 🌶 🌶

Отглеждаме около 150 сорта люти чушки. Затваряме целия цикъл на прозиводство – от засаждане, откъсване на плода, до завършения продукт и всичко – собственоръчно. Вярваме, че за отглеждането на всяко едно растение, както и лютите чушки е нужна любов и отдаденост. Ние продължаваме да се развиваме , създавайки нови иновативни и здравословни продукти. Държим на креативност, вкус, оригиналност и абсолютно и безпрецедентно качество. Лютите продукти на пазара в България се увеличават, но четете етикета и избирайте Първата люта ферма в България – Hotfarm!

                                                             







Дарина ни посреща още на улицата с широка усмивка. Поканени сме в дегустационната зала, а на бара ни очакват коктейли… с чушка, разбира се. Дарина знае, че двама от нас не са любители на лютиво, така че нашите коктейли не са подлютени. Започва да ни разказва интересни факти за чушките, историята на тяхната ферма, за отглеждането и производството, както се казва "от семенцето до пазара". От своя страна ние задаваме безброй въпроси, на които Дарина отговаря със завидна компетентност. От всяка нейна дума лъха любов към това която правят, тя и семейството ѝ. Изключително съм впечатлена от обстановката, посрещането и информацията колко са полезни лютите чушлета. Любопитството ми вече нараства неимоверно и нямам търпение да опитам това, което ни чака на масата. Там ни очакват някой от продуктите, като започваме от сладката по препоръка на Дарина.









Казах ли, че не ям лютиво, мда… казах. Това обаче се оказа, че не е вярно. Но простете, аз самата също не знаех това. Сладкото от люти чушки с роза Дамасцена е просто невероятно вкусно, лютивина почти не се усеща, а в комбинация с подходящите сирена те кара да посегнеш отново и отново. Друго сладко, което ни предлагат е от люти чушки и сливи. Отново оставам изумена на самата себе си, че посягам с охота да опитам. Както ни каза Дарина "лютото е наркотик", сигурна съм, че консумиращите лютиво сред вас знаят това. 

Дегустацията продължи в степенуване на люто, по- люто, най-люто в комбинация на сладки приказки, ароматно вино и почти целият асортимент, който предлага "Люта ферма". Отзиви за най-лютивите сосове не мога да дам, но съдейки по блажените усмивки и сълзите в очите на останалите в компанията, смятам че са достойно оценени. 

Завършихме с прекрасен десерт, който също имаше доза лютиво. "Люта ферма" е раят за любители на лютиво.

Всички продукти, растения или семена могат да се закупят от сайта на "Люта ферма", но ви препоръчвам да посетите лично мястото, да опитате от продуктите, да се докоснете до тайните на лютите чушки и да се запознаете с прекрасното семейство Родинови. 

Сърдечни благодарности на Дарина и Славена, за топлото посрещане, за това че отговориха на хилядите ми въпроси, за вкусната храна и персоналното внимание. 







Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like