WEEKENDS IN THE KITCHEN: Есенна салата с тиква, киноа и печена сьомга


  
Още не съм ви споделила летните рецепти върху които експериментирах, но бързам да ви представя първата есенна. Не мога да пропусна да спомена, че получих ценен подарък от Таня, която познавате от блога Know How To Cook. Прекрасният и полезен Сезонен календар, който е супер помощник за всяка домакиня бе придружен с домашно отгледана есенна тиква Матилда. Логично би било веднага да използвам тиквата, а от календара вече имам любими рецепти. Може да се възползвате от намалението, за да се снабдите с чудни подаръци за празниците.

Оригиналната рецепта може да намерите тук, но аз измених някои съставки и пропорции. Освен това, липсата на фурна по никакъв начин не ми попречи да доведа тиквата до състояние годно за консумация. 







Есенна салата с тиква, киноа и печена сьомга

За салатата:

1 ч.ч киноа

2 ч.ч тиква Матилда нарязана на кубчета

2 ч.ч. лилав кейл

1 кисела ябълка е случая Синапка (може да се замени с Грени Смит)

1 ч.ч. начупени на ситно розички карфиол ( ползвах замразен)

2-3 с.л. тиквени семки

шепа орехи

шепа зърна от нар

едра морска сол

2 стръка розмарин

2 филета сьомга

за дресинга:

1/2 ч.ч. зехтин

2 с.л. дижонска горчица

1 с.л. уорчестър сос

1 с.л. балсамико

2 скилидки чесън

сока от половин лимон

сол и чер.пипер на вкус











Започнете с дресинга. Смесете всичко течни подправки в бурканче, пресовайте чесъна и разбъркайте добре. Намажете с част от дресинга парчетата риба. Тук е момента да отбележа, че ако не консумирате риба, може да я замените с пилешко филе, сирене халуми, тофи или дори да я пропуснете. 

Измийте добре киноата, толкова добре, че водата която изтича през цедката да е съвсем чиста. След това я преместете в касерола и залейте с две чаши чиста вода. Посолете с щипка (може и две) сол и сложете на котлона да заври. Намалете температурата и оставете да къкри около 20-30 минути. След като киноата вече е сварена, оставете я да изстине напълно.

Идва ред на тиквата. В оригиналната рецепта се нарязва на кубчета и се пече във фурна. Не разполагам в къщата с фурна, за това използвах импровизиран уред за пара. В голям тиган поставих тавичка с дупки по дъното. Обелих и нарязах тиквата на кубчета, порусих с едра морска сол и добавих пресен розмарин. На дъното на тигана сложих вода, а след това тавичката с дупки, похлупих с капака на тигана. Оставих тигана на слаб котлон да къкри около 15-20 минути. Няколко минути преди да изключа котлона пуснах при тиквата розичките карфиол, който беше замразен. Ако ползвате суров, сложете го заедно с тиквата да се готви на пара. Отхлупих тигана и оставих да изстинат напълно. Вие разбира се може да ползвате вашите фурни и да изпечете тиквата заедно с пресния карфиол, като ги напръскате с малко зехтин и сол. 

Лилавият кейл, който е домашно производство, измъчен от метеорологичните условия през пролетта, нападан многократно от насекоми през лятото, но стоически доживя, дори е в цветущо здраве в момента и бе готов за ползване в тази рецепта. Измих и нарязах на ситно кейла. В купа го "масажирах" леко с малко сол. 

Обелих ябълката и я нарязах на кубчета. Излишно е да споменавам, че я откъснах от дървото непосредствено преди приготвянето на салата. Още една причина да имаш собствена градина в която всичко ти е на една ръка разстояние. Прибавих нарязаните кубчета ябълка в купата при кейла и напръсках със сок от лимон ( знаете защо се прави, за да не потъмнее).

В сух тиган запекох леко орехите ( също пресни, от градината), след което добавих белени тиквени семки. 

Вече мариниранта сьомга метнах на предварително загрята скара. Пекох около 2-3 минути от всяка страна. Оребрен чугунен тиган би свършил същата работа, вместо скара. 

Така подготвени всички продукти, вече добре изстинали внимателно се прибавят в купата при кейла и ябълката. С помощта на лъжица се смесват добре. Салатата се подправя с предварително приготвения дресинг, сол и черен пипер на вкус. Поръсва се със зърна от нар, печени орехи и тиквени семки. Разпределя се в чинии към всяка порция сьомга (пиле, халуми или каквото сте подбрали по вашия вкус). С приятна компания и чаша изстудено розе може да закрием летния сезон и да посрещнем есента. 

Такава каквато я усетих и улових с камерата, имаме прекрасна есен  тази година.












Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like