WEEKENDS IN THE KITCHEN :: DULCE DE LECHE HAZELNUT SCROLL




 
Децата могат да бъдат уникално вдъхновение за родителите. Но когато вдъхновението се сведе до кухнята, а пред вас стои субект с поглед, който ви казва как "мрази, това или онова", "не обича, еди какво си" или "май, само ти ще си го ядеш" тогава нещата се свеждат до едно просто правило. Просто се съобразяваш с желанията на субекта и изпълняваш, до колкото е възможно. И така, предварителното намерение да направя този скрол с плънка от карамелизирани ябълки в марсала се превърна в най- обикновен скрол с дулче де лече и печени лешници. Както казваше баща ми, когато бях дете и наблюдаваше първите ми плахи опити в кухнята "направи го по- сладко, че да става за ядене".

Скрол с дулче де лече и печени лешници
необходими продукти за тава с диаметър 22-25см.

1 2/3 ч.ч брашно + за до омесване
2 яйца
4 с.л. захар
1/3 ч.ч меко краве масло
7 г. суха мая
1 ч.л ванилия
1/2 ч.ч топло прясно мляко
1 кен кондензирано мляко или бъркан дулче де лече
1 ч.ч лешници


В случай, че не разполагате с дулче де лече, използвайте кен кондензирано мляко. Отстранете хартиения етикет от консервата и я сложете легнала на дъното на дълбока тенджера. Налейте вода, така че да покрие кена достатъчно добре. Варете поне два часа на тих огън. Така и така ще го правите, използвайте момента да си направите две или повече кенчета дулче де лече, за да имате за следващ път. След като се свари кондензираното мляко, оставете консервата да се охлади напълно. {Аз залепвам етикет с дата, за да не обърквам следващите "производства". Това е малък трик, който не е задължително да правите.}

В сух тиган изсипете лешниците, печете ги на умерен огън около 15 минути, като от врем на време разбърквате. Ако не са белени (като в моя случай) изсипете ги върху чиста кърпа, прегънете я на две, стрийте с длани лешниците докато паднат обелките. Оставете настрана да изстинат. Нарежете ги на едро.

В купа смесете сухата мая с топлото прясно мляко. Разбъркайте с няколко супени лъжици брашно и оставете да втаса.

След като маята е втасала, добавете мекото масло, яйцата, захарта и ванилията. Разбъркайте добре. Пресейте брашното и замесете меко тесто. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса докато удвои обема си.



Върху набрашнен плот разточете тестото на лист с дебелина около 1см. Оформете по краищата като правоъгълник. Намажете повърхността с 1/2 (може и повече) от вече изстиналото дулче де лече. Поръсете с лешници (като оставите няколко за поръсване) и навийте на руло. Срежете рулото на две и усучете двете половини, като се стараете срязаната част да остане отгоре. Запретнете краищата на усуканицата отдолу . Оформете тестото като охлюв и поставете в тава, предварително намазана с масло. Оставете отново да втаса. Поръсете с останалите лешници. Печете в умерена фурна до златиста коричка. Сервирайте докато е топло. 




Kisskiss, Lovelove
  -All photos by  ©100 decors-
 

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like