WEEKENDS IN THE KITCHEN: GLUTEN FREE QUINOA MUFFINS




Получих запитване на електронната поща за "универсално" брашно, което да е без глутеново. Колкото повече чета и се информирам относно без глутеновите продукти, толкова по- често си задавам въпроса дали пък цялата тази работа не е една добре обмислена маркетингова стратегия за монополизиране на пазара на "био", "органик", "натурални" и т.н. продукти. Няколко фирми се занимават с произвотство и продажба на подобни продукти, които са готови за употреба или допичане. Предлагат се брашна и миксове в които обаче, някой от съставките са неясни. Факт е че готовите продукти до някъде помагат в домакинството за бързо приготвяне на хлябове, палачинки, десерти и освен това не съдържат глутен и други "вредни" продукти за хора с определени непоносимости. След дълги опити-грешки стигнах до заключението, че е най-добре сами да подбирате съставките и дори е удобно предварително да си направите микс от брашна, които в последствие да използвате. 
"Универсално" без глутеново брашно може да се нарече, всяко едно, което няма определен вкус и мириз. Брашното от нахут е едно от тези брашна, които дори придават пухкавост, а соевото е много по- добро решение пред оризовото например, заради по-голямата еластичност, която получават хляба, кекса, палачинките и пр. Разликата в оризово, тапиока или царевично брашно е, че те са по "тежки" без еластичност и придават по- стиклен вид на изделието. Отработих съотношението за "универсално" брашно и крайния резултат е ясен 1:1:2 (нахут:соево:картофено). Това брашно може да се използва както за сладкиши, кексове, палачинки, мъфини, така и за хляб.  Препоръчвам ви да си направите голяма доза от този микс и спокойно може да го използвате за всякакви десерти и тестени изделия.

Безглутенови мъфини с киноа
необходими продукти за 9 броя:

1/4 ч.ч брашно от нахут
1/4 ч.ч.соево брашно
1/2 ч.ч картофено брашно
150 г. рикота
1/2 растително олио (от гроздови семена, слънчогледово, кокосово)
2 яйца
1/2 ч.ч захар
1/2 ч.л. ванилия 
1/4 ч.л. безглутенов бакпулвер
1/2 ч.ч сушени череши


  • Загрейте фурната на 185 градуса.
  • В голяма купа пресейте всички сухи съставки. 
  • В друга купа разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. 
  • Добавете внимателно рикотата, олиото и ванилията. 
  • Разбъркайте сместа, като внимавате да не спадне. 
  • Добавете я към сухите съставки и с леки движения объркайте до хомогенност. 
  • В тава за мъфини пригответе хартиени чашки, напълнете ги със смес до 2/3 от обема им.
  • Поръсете всеки мъфин с печена киноа.
  • Печете  около 20-25 минути или докато клечката излезе духа.
  • Охладете върху метална решетка. 



  -All photos by  ©100 decors-

Коментари

  1. Woohoo! Gluten-free muffins for my mother-in-law! Cannot wait to experiment with them! She eats the same things over and over again.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like