Weekends in The Kitchen: How to Ferment Vegetables

 
По време на Коледните празници винаги ме обхваща една сантиментална или по- скоро носталгична вълна. Не защото сме  далеч от  близките и роднините, а заради храната. Понякога тук в Холандия липсват определени храни с които свързваме празниците и се налага сами да си произвеждаме.
Кисело зеле, намира се вакуумирана цяла зелка, но вкиснала по изкуствен начин, изключително солена и понякога не годна за готвене. В сайта на Надя Петрова има чудесна рецепта за домашна ферментация на зеленчуци. Вече правих няколко пъти зеле по нейна рецепта с малки промени.

Кисело зеле
1 голяма зелка
2 с.л. морска сол
1 измит буркан с вместимост 2л.
много добре измит камък или друга тежест
1л. вода (ако е необходимо)

Зелето се нарязва на ситно. Посипва се със сол и се намачква. Буркана се напълва до средата, като зелето се притиска силно към дъното. Отново се слага зеле и се притиска добре. Зелето започва да отделя течност. Когато цялото количество зеле вече е в буркана се затиска с тежест, аз използвах камък. По съвет на Надя, вода не се слага първите 24 часа, освен ако сока, който е пуснало зелето не е достатъчен. На следващия ден се долива преварена вода с малко сол, толкова колкото да покрие зелето. Буркана се покрива с марля и се оставя на стайна температура за няколко дни. След третия ден е добре да се опита, ако е достатъчно кисело по ваш вкус го преместете в хладилник, за да прекратите ферментацията.
{В моя случай не се наложи да доливам вода. При мен бяха необходими 5 дни и само един в хладилник. При вас може да е различни в зависимост от температурата на помещението е което ферментира зелето.}

~*~*~*~


Друг начин за млечно-кисела ферментаця може да се приложи на моркови. Нужни са ви:

Моркови с чесън
1 кг. биологични моркови
1л. вода
2 с.л. морска сол
1 глава чесън
зърна черен пипер
зърна бахар
1-2 стръка селъри 
 


Водата се кипва на котлона. Добавя се солта и се бърка докато се разтопи. Оставя се на страна да изстине. През това време се нарязват морковите и се почиства чесъна. Нарязаните моркови се подреждат в чист и буркан, като от време на време се посипват с пипер, бахар и чесън. Преди да се залеят с вода се притискат с тежест. Или подходящ размер камък или стръкове селъри, кръстосани по показания начин. Зеленчуците се заливат с подсолената вода. Буркана се покрива с марля и се оставя на стайна температура. След третия сен се опитва от зеленчука, ако според вашия вкус е достатъчно кисел, може да преместите буркана в хладилник.


По тези методи може да направите зеленчуци по ваш избор. Подробно как четете тук.


All photos by  ©100 decors

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like