Weekends in The Kitchen: Detox Turmeric Red Lentil Soup




Докато хората събират магнити, чашки, картички и какво ли още не когато пътуват или са на екскурзия, аз на всяко пътуване вземам по нещо от местната кухня. Първо го опитвам на място и после се пробвам да разбера съставките. Обикалям пазарите или магазините където пазарят местните хора и така се оказва, че половината багаж е пълен с храни, подправки и напитки или книги. От пътуването до Канарските острови освен, че грабнах килограм ориз за паейя, взех бурканчета със специфични за остров Тенерифе подправки, пушен червен пипер, кайен и кутийка шафран, местно производство, от този който слагат с пейеята.



На пазара в Брюксел забелязах японски пушен чесън, толкова ми стана любопитно какъв е вкуса, че не се стърпях и взех две глави. А в био магазина в квартала намерих прясна куркума.

В главата ми вече започна да се заражда идеята за семпла супа с малко съставки, но много ароматни.



Чесъна има съвсем лек, но отчетлив аромат на пушек. Куркумата, както е известно е мощен антиоксидант, а щафрана освен леко сладникавия аромат придава и наситен оранжев цвят на супата.




Детокс крем супа от червена леща и куркума.
необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. червена леща
1 голям морков
1 глава лук
2 корена прясна куркума
1 голям картоф
4 скилидки пушен чесън
1л. пилешки бульон
щипка шафран
сол на вкус


Почистете лука, моркова и куркумата. Нарежете ги на едро.
В тенджера смесете лещата, зеленчуците и бульона. Сложете на котлона да заври. Оставете така около 10 минути и добавете шафрана и солта, намалете котлона. Варете супата до готовност и пасирайте. Разпределете в купички и гарнирайте по желание със сметана, семена от лук или други подправки по избор.








~All photos by Tina Marina~





Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like