Green Spot: 7 полезни съвета за пролетно пресаждане на стайни растения



Януари, не е най-подходящият месец в годината за пролетно пресаждане на стайни растения, но моите имаха спешна нужда от това. Предвид отсъствието ми от дома през последните години, пропусках пролетните пресаждания, че и есенните повече от три години. У дома имаме над 60 саксии със стайни растения. Някой вече достигат гигантски размери, други са още мъничета, но всички те се нуждаят от грижите ни. Не е достатъчно само да бъдат поливани, растенията имат нужда от подхранване, пресаждане и обгрижване. Ще споделя с вас, какви грижи полагам и някой важни стъпки при пресаждането на стайни растения. 

Виж още за стайните растения:

GREEN SPOT: MY HOME
URBAN JUNGLE BLOGGER: BOTANICAL ZOOM
HOW TO USE PLANTS IN INTERIOR ❤ РАСТЕНИЯТА В ИНТЕРИОРА



Защо е необходимо да се пресаждат стайните растения

Когато купувате или ви подарят саксия с растение, то идва от разсадник или градински център в малка саксия. Нужно му е време да се адаптира в новата обстановка, вашия дом. В градинския център или разсадника, температурата се различава от тази на вашия дом, тоест това е първия шок за растението. Намерете му подходящо прохладно място, докато свикне с температурите, които поддържате в дома си.

Друг фактор, който влияе на ново-внесеното растение е влажността. Има растения, които понасят висока влажност на въздуха, но има и такива, които реагират негативно. Постарайте се да се запознаете със спецификата на отглеждане на определения вид, за да поддържате необходимата влажност в помещенията. 

Кога растението се нуждае от пресаждане

Първия признак по който може да разберете, че вашите растение имат нужда от пресаждане е кореновата система. Сами ще забележете, че корените изпълват саксията, защото растението расте както извън саксията, так и вътре в нея. Когато растението нарасне достатъчно на височина или ширина, а все още вирее в малка саксия, то става нестабилно и спешно се нуждае от нова саксия. То вече е изчерпало хранителните запаси от пръста и е време за пресаждането му.

Важно условие е, когато пресаждате растенията те да излизат от покой, тоест малко преди соковете да се раздвижат по надземната част. Ако пресаждате цъфтящи растение, направете го след като цветовете прецъфтят в противен случай рискувате да ги загубите. Кактуси и сукуленти е добре да пресаждате през късна есен или началото на зимата. Млади и едногодишни растение може да преместите в нова саксия всяка година, като се съобразите със сезона. 




Видове пресаждане на растения

Пълното пресаждане изисква изцяло да замените пръстта от саксиите, като изберете новата саксия да е с диаметър 2-3см. по- голяма от старата. В противен случай ще стресирате растението и то ще се стреми да запълва голямата саксия с коренова система и няма да нараства надземната му част. 

Непълно пресаждане е когато част от почвата от старата саксия остава по корените на растението и допълвате новата саксия с нова почва. Това се прави, когато растението не е изпълнило саксията с корени, но има нужда от нова почва. Друг случай е когато се налага да се изреже част от кореновата система след повредени корени или кухи такива. 

Частична подмяна на пръстта се прави като се отнема само горния слой почва, не повече от 3-4см. Частично пресаждане се използва в случаите, когато растението е прекалено голямо, няма да бъде местено в нова саксия, но има нужда от подхранване с нов слой почва. Обикновено се прилага при възрастни растения, палми, саксийни храсти. 

Саксии

Както споменах по- горе, изберете саксия с по- голям диаметър , но не по- голям от 2-3см. от настоящата саксия. Ако не сте сигурни как точно да подберете новия съд, най-лесно ще измерите като поставите старата саксия в новата. 

За преместване на растенията в нов съд имате няколко възможности. Керамични саксии, които имат отвор на дъното и опасността от преполиване и загниване на корените в значително малка, тъй като глината има пореста структура и излишната влага се изпарява. 

Пластмасовите саксии са друга опция, но в някой случаи ще се наложи да направите дренаж на дъното. Ако имате възможност използвайте саксии от био разградима пластмаса.

Кашпите са друга възможност, красиви и стилни, но при тях непременно трябва да направите дренаж или да ползвате пластмасови саксии, за да избегнете загниването на корените от преполиване.



Почва

В зависимост от изискванията на определени вид растение, подберете подходяща почва. На пазара се предлага голямо разнообразие от почвени смеси, подберете универсална почва за стайни растения. Не ви препоръчвам да използвате градинска пръст, тъй като може да внесете вредители и болести в домашните растения. Ако все пак сте решили да ползвате такава, пресейте градинската почва през сито, разстелете я върху така заслана с хартия и я сложете във фурната за 1-2 часа на 80-100 градуса. Този трик знам от баба ми от времето, когато не се предлагаше почвена смес по магазините. 

Ако не сте сигурни каква почва използвате за растенията си, добре е да имате комбиниран уред за измерване влажността, киселиността и наличието на светлина в почвената смес. С него може да проверявате всяка саксия отделно и да добавяте нужните вещества на всяко растение. 

Хранителни добавки

Всички стайни растения се нуждаят от подхранване и допълнително обогатяване на почвата. В търговската мрежа разнообразието на торове е голямо в зависимост от растителните видове. Изберете си сигурна марка течен или прахообразен тор и използвайте него. 

Вода

Едно от най- важните условия за отглеждането на стайни растения след слънцето е водата. Понякога, обаче тя е твърде много или силно недостатъчна. Всяко растение има различна нужда от вода, дори и кактусите. Съветвам ви да се снабдите с влагомер, който е комбиниран с възможност за измерване на киселинността на почвата. Той ще си даде най- добра индикация от какво имат нужда растенията ви. Аз използвам комбиниран уред за измерване на влага, киселинност и светлина. Използвайте вода със стайна температура, за да не стресирате излишно домашните си растения. 





Дренаж

Растенията имат нужда от дренаж, както тези в природата, които растат извън саксии. В зависимост от сезона всяко растение има необходимост от влага. В периода на покой, обикновено зимата растенията няма нужда от много вода, за това е добре всяка саксия да е снабдена с дренаж или да има отвор на дъното през който да излиза излишната вода. Обикновено се използват композитни материали за дренаж, дребни речни камъчета, начупени керемиди, перлитени топчета и други. Достатъчно е дъното на саксията да се насипе със слой от 1-2см. някой от посочените материали за по-лесно оттичане на излишната вода. 

Как да пресадим стайни растения

След като сте избрали подходящият размер саксия, почвена смес, материал за дренаж и подхранващ субстрат идва момента на същинското пресаждане. Добре е да започнете редовно поливане и подхранване на растението до деня на пресаждането. Растението ще "преболедува" този стрес по- лесно, ако преди това е добре обгрижвано. 

Извадете растението от старата саксия. Почистете добре корените от пръстта, ако е нужно с помощта на мека четка премахнете почвата между корените. Изрежете загнилите и изсъхнали корени. На дъното на новата саксия посипете дренажна смес. След това напълнете саксията на половина с нова почва. Внимателно поставете в центъра на саксията растението и посипете още почва около корена, като притискате леко, за да извадите въздуха. Напълнете саксията до ръбчето с почва и отново притиснете.Ако използвате подхранващ  субстрат на гранули или прах смесете малко количество с последния слой почва. Полейте обилно с вода, дори да изтече през отвора на дъното саксията не е проблем. Друг начин да се уверите, че растение е попило достатъчно вода е, като го накиснете в дълбок съд пълен с вода за около 15-20 минути. 

Почистете саксията с влажна кърпа и оставете растението на слънчево място в дома си. Поливайте регулярно и наторявайте поне веднъж всеки сезон. Почиствайте изсъхналите листа и подрязвайте увяхналите цветове.

Спазвайки тези лесни правила за отглеждане на домашни растения, те ще ви се отблагодарят с красиви цветове и обилен растеш. 

Бонус съвети

  1. Пролетта е най-подходящия сезон за пресаждане на стайни растения, но въпреки това някой видове се пресаждат края на лятото, например цъфтящите. Други се преместват в нов съд на есен, като грудкови и луковични растения. Сукуленти и кактуси е добре да се пресаждат късна есен или началото на зимата, когато спира поливането. Добре е да се запознаете с основни правила за отглеждане на даден вид растение, за да нямате много загуби. 
  2. Някои растения предпочитат по- киселинна почва, други слабо киселинна, за това използвам натурални продукти, като утайка от кафе. 
  3. За подхранване целогодишно накисвам бананова кора във вода и поливам растенията с не нея.
  4. Тези които се нуждаят от повече калций употребявам ситно натрошени черупки от яйца. 
  5.  През топлите и сухи месеци, поливам и овлажнявам често. Пръскам с пулверизатор всички растения през два дни, широколистните (монстера, фикус, алоказия) избърсвам с влажна кърка веднъж седмично.  
  6. При поява на насекоми и други вредители поръсвам почвата с канела или пръскам листата с разтвор от вода с препарат за миене на чинии.  Когато е необходимо подменям изцяло почвата и сменям саксията с нова. 
  7. Почистването на изсъхнали листа, части от корени и стебла е необходимо условие, тъй като има опасност от загниване на цялото растение. Ако е необходимо добавям нова почва по повърхността на саксията. Понякога се налага прореждане и съкращаване на цялото растение или част от него. 


Каквото и да правите за вашите растения, правете го с любов, те ще са ви много благодарни!



Photography by Tina Marina

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like