Bee-friendly Garden за начинаещи


Вярвам, че хората все по -често се замислят за природата и се надявам това, което правят да е с искрени чувства и по убеждение. Кое ме кара да мисля така ли? Малко са групите в които членувам, но една от тях е с изключително отговорна цел, млади хора и доброволци, силно заредени с ентусиазъм и воля да залесяват територията на България и да помагат на пчеларите и пчелите. В сайта на Gorata.bg, ще намерите подробности за тяхните каузи, винаги може да се включите като доброволци или да помогнете с каквото е по силите ви. Подкрепям ги от самото начало, включих се в тяхната акция преди две години в помощ на пчеларите. Скоро предстоят нови събития и отново ще бъда с тях. 
Повече за Гората.бг на: 
 Сайта им ТУК, ФБ страницата ТУК, ФБ Група ТУК


За пчелите и как да създадем приятелска среда за тях, ще стане дума в днешния пост. 

Хората смятат, че пчелите сами ще посещават градината им, стига тя да е пълна с цветя. За съжаление, това не е точно така. Пчелите, както и други полезни насекоми имат свои предпочитания за местообитанието и храната си. Всеизвестен факт е, че пчелите са полезни с това, че помагат на градинарите за своевременното опрашване на дърветата и растенията в градината. Всеки отговорен градинар, би направил всичко възможно да привлече тези полезни насекоми и да има създаде уютен хабитат за съществуването им. 


Интересни факти за пчелите:

  • Пчелите са единствените насекоми, които произвеждат храна ядлива за човека.
  • Пчелата живее до шест седмици и може да произведе една чаена лъжичка мед през целия си живот.
  • Царицата пчела може да живее до пет години.
  • За да произведат един килограм мед, пчелите трябва да посетят два милиона цветя, да съберат 3 килограма нектар и да го преработят.
  • Медът не може да се развали.
  • Пчелите никога не спя. 
  • Пчелите живеят на Земята от 150 000 000 години.

Както хората, така и пчелите се нуждаят от съвсем простички неща- дом, храна, вода, чист въздух. В статията, ще се опитам да споделя няколко полезни съвета как да привлечете пчелите в градината, да създадете благоприятна среда, за да ги задържите и как да ги накарате да се връщат отново. 




Ливадни семена микс



Подсигурете дом за пчелите:

Дори и  да не разполагате със собствени кошери, не е беда за градината ви. Пчелите биха се радвали на примитивен заслон от пробит стар дънер или сноп от клонки, например. Практически, те могат да използват всяка образувала се дупка или отвор, където се чувстват защитени. По- важното в случая е как да ги накарате да посещават редовно градината ви и да се връщат отново и отново, знаейки, че в нея са добре дошли.

За да сте наясно какво е важно за пчелите, трябва да знаете с какво се хранят. Те предпочитат растения богати на цветен прашец, който им служи за набавяне на мазнини и протеини и нектар, който е източник на енергия за повечето от тях. Вашата градина може да стане техен дом, ако подберете растения, които съдържат най- много нектар и цветен прашец. Как да сторите това?  

Храната от която се нуждаят пчелите:

Пчелите са точно като хората, лесно се привличат от ярки цветове. Те обичат живите, наситени с цвят цветя и растения, привличат ги жълто, пурпурно, лилаво, розово, бяло. Не случайно лавандулата и слънчогледа са едни от най-любимите растения за пчелите. Те са богати на нектари и имат ярки цветове, за това са едни от най- предпочитаните растения за полезните насекоми, а и за градинарите. 

Градината има нужда от пчелите през по- голямата част от година, а пчелите от своя страна имат нужда от храна през целия си активен период. За това, засадете растения, които цъфтят през всички сезони. Повечето цветя и дървета разцъфват през пролетта, но има голям избор от растения, които цъфтят през цялото лято, та чак до есента. Слънчогледи, лавандула, латинки, челядник, тагетис, са все растения, които се отглеждат лесно и радват насекомите до късна есен.

Ако не разполагате с голяма градина или двор, може да използвате контейнери и саксии за терасата или балкона. Ако сте алергични към полени, може да засадите няколко корена малини, къпини, боровинки, годжи бери или глог, те са богати на нектар и захар, които пчелите харесват.

Водата, така необходима за всички нас:

Пчелите и другите насекоми се нуждаят ежедневно от прясна вода. За да им подсигурите това удобство е нужно само да поставите плитка чиния с вода някъде из градината, няколко плоски камъчета на дъното на чинията, които ще служат като островчета на които да кацат насекомите. За да ги приучите, че това е тяхната баня в началото може да пуснете няколко ярко обагрени цветчета в купата/чинията с вода.

Чистият въздух е здраве и за нас:

Ако има нещо, което трябва да запомните и е важно, за да привлечете пчелите и полезните насекоми в градината си, това е да не използвате синтетични химикали и токсични препарати. Пестицидите ще отблъснат пчелите от градината ви, ограничете използването им или подберете такива, които не съдържат токсични вещества. Използвайте органични методи за борба с вредителите и наторявайте с натурални продукти градината, за по- здрави растения. Хармонията, която ще създадете е полезна както за вас, така и за биологичните видове около вас. 

Шибой/ Маргарити

Френска лавандула

Дива роза


Цветя и билки полезни за пчелите:

Едногодишни:

Едногодишните цветя обикновено се подбират, така че да заместят вече прецъфтелите пролетни растения. 

В лехите между зеленчука, всеки градинар засажда ароматни билки и едногодишни цветя. Те спомагат за доброто опрашване от пчелите на плодните дръвчета и зеленчуците. Често използвани са -тагетис, латинки, арника, рапица, мак, невен, циния, здравец, индрише, космос, ехинацея, маргаритки и много други. 

Ако не сте привърженик на зеленчукова градина и поддържате само ливада или цветна градина, би било добре да изберете микс от едногодишни цъфтящи растение или да използвате бяла или жълта детелина за част от градината си. Пчелите се радват на диворастящите растения като глухарче, репей, магарешки бодил, фацелия, пореч, тинтява, метличина, лайка и други.

Многогодишни:

Първите пролетни цветя са най-важни за пчелите. Презимували в кошера, те загубват силите си, хранейки се само с мед, докато "пазят" царицата на кошера, те имат нужда от пресен нектар и прашец. Ето защо пролетните цветя са първите, които са важни. Те излъчват силен аромат, имат ярки цветове и съдържат хранителни вещества от първа необходимост за пчелите. Засейте още през есента луковици на кокичета, минзухари, зюмбюли, нарциси, лалета, алиум. 

Още през пролетта започват да цъфтят и други важни и полезни растения за пчелите. Те са върба, дрян, леска. Японската дюля е също така предпочитана, заради ярките си сладки цветчета.

Дървета:

Едно от най-медоносните дървета е акацията. Белите цветчета са безценни за пчелите. Богати на цветен прашец и захари, силно ароматни те привличат неуморните пчели в продължение на седмици. 

Тук е момента да благодаря отново на Gorata.bg, многобройна група от млади ентусиасти, които преди две години ми съдействаха да подсигуря сто фиданки от бяла акация в помощ на пчеларите  в с. Куманово край Варна. Благодаря и на всички семейства и жители от селото, които помогнаха при транспортирането, засаждането и отглеждането на дръвчетата. 

Друг популярен вид дърво, което ще привлече рояци от пчели е липата, също толкова медоносен вид както акацията. Пчеларите я наричат "Царицата на медоносните".

Пауловнията е дърво, което лесно се отглежда и не е претенциозно към климатични условия и почва, цветовете ѝ са богати на захар и силно привличат насекомите.

Може да добавите в градината люляк, със ярко обагрените си цветове и силния аромат, той ще привлече пчелите на пролет. Ако климатичните условия позволяват рододендро, камелия или други видове декоративни храсти, не се колебайте да ги засадите във вашата градина.

За да задържите пчелите в двора е добре да имате наблизо бял снежноплодник, цъфтящо растение от семейство орлови нокти, известно с общото име обикновена снежна боровинка. Той цъфти до октомври, а цветовете му се посещават от пчелите в неблагоприятни климатични условия през целия ден. 

Всяко растение или храст разположени по оградата от вида на лоницера, ще привлече така полезните насекоми за вашата градина.  Което и многогодишно растение или храст, които цъфтят от ранна пролет до късна есен ще привлекат пчелите.

Бял равнец

Глог/ Тагетис/ Зелен и пурпурн босилек

Японска дюля

Билки:

Мисля, че тук е излишно да казвам, колко са полезни билките за човека, за градината и пчелите. Всяка една, била тя домашна или диворастяща билка има своето значение, както за нашето здраве, така и за насекомите. Дори посадени в саксия босилек, мента, мащерка, салвия или кориандър ще привлече повече полезни насекоми от колкото предполагате. Билките освен в кулинарията, може да използвате и в приготвянето на козметика. 

Диворастящи:

Макар, че се срещат в природата, диворастящите растение могат да се пренесат в градината. Забелязала съм, че пчелите се струпват на рояци в моята градина, когато белия равнец започне да цъфти. Имам няколко корена жълт кантарион, който отглеждам само заради пчелите. Едно от растенията, които не махам от градината, макар, че се разпространява като плевел е черния бъз. Той цъфти значително по-късно и привлича пчелите в определен участък на градината. Глухарчетата са завзели цялата ливада, старая се да не ги унищожавам изцяло, пчелите много ги харесват заради нектара.

Къпини/ Хризантеми

Слънчоглед/Люляк

Нигела/ Градинска роза





Много малко усилие е нужно от наша страна, за да помогнете за оцеляването на пчелите. Спазвайки няколко лесни правила, дори и без двор и градина, ще запазите био разнообразието и ще увеличите популацията в района, който се намирате. Преди няколко години в Нидерландия обществото поде инициатива за спасяване на пчелите в големите градове. Градинските центрове се включиха с предложение, да си купим три саксии цъфтящи растение, четвъртото е подарък. Общините изградиха "хотели " за насекоми, които се поддържат и до днес. Залесиха с цъфтящи растения поляните, а косенето им оставят за есента. Както общините, така е жителите на страната се присъединиха към тази кауза. 
Поръчах смемена от локалната компания Nijssen, (не е платена реклама) като всички цветя са съобразени с нуждите на пчелите. Правя го всяка година, през последните три, от както имаме собствена градина. 

Призива ми е, пазете пчелите!

Лютиче

Лобуш (Обикновен бутербур) 






Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like