WEEKENDS IN THE KITCHEN: Пълнени Conchiglioni с рикота и пресен спанак


Като любители на италианската кухня и преди ерата на Интернет, у дома е заделен един ред с книги свързани с храната в Италия. Най- експлоатираната книга е тази за Паста (изписвам с главна буква, от уважение към паста). В Ротердам е най-близкият италиански магазин, който често посещаваме, за да се снабдим с пресни италиански продукти. След последното ни посещение хладилника беше пълен почти на половина с пресни продукти и зеленчуци. Ако знаете само как ухаят доматите....мммм. 


И понеже "пролетта е зад ъгъла", все по- често се намира пресен спанак на пазара, ще ви споделя рецептата за Conchiglioni rigate адаптирана от книгата на Джени Райт "The Pasta Bible"


Пълнени Conchiglioni с рикота и пресен спанак

необходими продукти за 4 порции

32 броя Conchiglioni rigate* паста 

вода 

морска сол

(сварете пастата по указания върху опаковката начин)

* да не се бърка с по- дребния вариант Conchiglie rigate

за плънката:

2-3 с.л. зехтин

400 грама пресен спанак (или 200г. замразен)

250г. рикота

1 голямо яйце

2-3 скилидки чесън

1ч.л. сушен ридан

1ч.л. ситно смляно индийско орехче

сол и черен пипер на вкус

за соса:

400г. доматена паста (1 кен)

5с.л. зехтин

1 глава шалот

2-3 скилидки чесън

1/2 ч.ч. ситно нарязан пресен босилек

1ч.л. пушен червен пипер

сол и черен пипер на вкус

за поръсване:

1/2 ч.ч. настърган кашкавал

1/2ч.ч настърган пармезан

пресен босилек



Метод:

Сварете пастата по указания на опаковката начин. Прецедете я през гевгир и оставете на страна.

Почистете спанака от дръжките и го измийте добре, отцедете го върху чиста кърпа. Аз използвам  центрофуга за зеленчуци, която много добре извежда водата и листата остават почти сухи. Накълцайте спанака на едро. В дълбок тиган загрейте зехтина и прибавете спанака. Сотирайте за 2-3 минути на среден огън. Оставете да се охлади.

В купа смес рикотата, яйцето и подправките за плънката. Предвид, че рикотата е безсолна, добавете сол по ваш вкус.  Добавете изстиналия спанак и разбъркайте добре.

В дълбок тиган загрейте зехтина за соса. Задушете ситно нарязания шалот за 3-4 минути и добавете чесъна нарязан на малки парченца. Когато лука и чесъна придобият "стъклена"  текстура прибавете пушения червен пипер и доматената консерва. Оставете соса да къкри на слаб огън около 15-20 минути, като разбърквате от време на време. Изключете котлона и добавете към готовия сос пресния босилек и сол и пипер на вкус. 

В тава с размери 30х40 см. изсипете доматения сос и го разстелете на дъното. Вземете от черупка изстиналата паста и я напълнете с плънка, подредете всяка черупка върху доматения сос. Поръсете обилно с кашкавал. Запечете пастата в предварително загрята фурна на 195°C. Печете около 30 минути или докато забележете златисти краища на пастата. Поръсете с пресен босилек и настърган пармезан преди сервиране. 



Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like