Pumpkin risotto

 Ризото с тиква


Настъпи тиквения сезон. Спомням си как ухаеще в кухнята на баба ми, когато печеше тиква. Нямах търпение да я извади от фурната и да омажа пръсти със сладкия сос, който се стичаше по кората. Жалко, че сега не се намират такива вкусни тикви, но пък от друга страна се срещат целогодишно по магазините. Ако и вие обичате тиква колкото мен ви уверявам, че тази рецепта ще ви стане любима. 
Ризото с тиква:
Необходими продукти за 4 порции:
900г. Тиква тип "Red Hokkaido"
2-3 с.л. био слънчогледово олио
1 глава средно голям лук
2-3 с.л. зехтин
400 г. ориз Arborio
1500мл. зеленчуков или пилешки бульон
1/2 ч.ч. настърган пармезан
3-5 г. шафран
5-6 листа салвия
cол и черен пипер на вкус
за поднасяне:
тиквени семки 
настърган пармезан или Grana Padano

Тиквата се измива с топла вода. Почиства се от дръжката и семките. Ако тиквата е тип "Red Hokkaido" или "Butternut Squash", кората не се бели. Нарязва се на кубчета с големина 2см.
В дълбок тиган се загрява слънчогледовото олио в което се запържва тиквата за 4-5 минути, като се разбърква от време на време. Тиквата се избажда от тигана и се оставя се на страна.
В  същия тиган се загрява зехтина и се задушава ситно нарязания лук. Прибавя се тиквата. Зеленчуците се разбъркват добре и се добавя ориза. Всичко се задушават на слаб огън. В тенджера се загрява буьона, като котолна се намалява, но не се изключва. Бульона трябва да е горещ през цялото време. Долива се от него по 1-2 черпака към ориза и тиквата, разбърква се и се оставя да се усвои, отново се долива бульон и се разбърква. Действието се повтаря до пълното сваряване на ориза. Ризотото се поръсва с шафран и прясна салвия, овкусява се със сол и пипер. Прибавя се настърганият пармезан и тигана се захлупва за олоко 10 минути. Котлона се изключва.
В сух тиган на слаб огън леко се запичат тиквените семки. 
Ризотото се сервира поръсено с настърган пармезан и тиквени семки. Консумира се непосретствено след приготвянето още докато е топло, по желание с чаша изстудено бяло вино.


All photos by ©100 decors

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like