Spelt & sunflower seeds bread

Хляб от спелта и слънчогледови семки


Някога правили ли сте хляб у дома? Лесно е и много вкусно. 

Този без месене ми е любимия, но нямах 15-20 часа време да чакам. И така тази сутрин изпеклох хляб със спелта и слънчогледови и тиквени семки. Обикновено меся хлябове или питки през първия ден от уикенда.  Мислех си, че ще е достатъчен за закуска през седмицата, но още този уикенд свърши и повторих печенето. Доставя ми удоволствие, когато меся, пека и накрая да си одрежа едно дебело парче от хляба. 



Хляб със спелта и слънчогледови семки

необходими продукти:
300 мл. топла вода
8 г. суха мая
200 г. ръжено брашно
200 г. брашно от спелта
1/2 ч.ч. белени слънчогледови семки
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. прясно мляко 
слънчогледови и тиквени семки за поръсване

В купа разтворете маята в топлата вода. Прибавете 2 с.л. брашно от единия вид и разбъркайте. Покрийте купата с чиста кърпа и в оставете настрана  докато втаса маята.
В голяма купа смесете двата вида брашно и захарта. Направете кладенче и изсипете шупналата мая, добавете солта, слънчогледа и замесете тесто. Оставете топката тесто в купата,  покрийте с кухненска кърпа и преместете купата на топло да втаса за около един час.

Премесете тестото леко още веднъж и го преместете в тавата за печене. Аз използвах правоъгълна тава за кекс, но вие може да ползвате кръгла с диаметър 20-22см. Оставете отново да втаса, докато се появят шупли по повърхността. С помощта на четка намажете хляба с прясно мляко и поръсете със двата вида семки. Загрейте фурната на 195-200° С и печете хляба около 20-30 минути.

Ако решите, че този хляб е малък, ползвайте тази рецепта, като замените бялото пшеничено брашно със брашно от спелта или ръжено.



-All photos by  ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like