Spinach Pie ~ Спаначник

 Разходка в парка и усещане за пролет, задава се приятен уикенд. Дърветата все още са с оголени клони, но пък всичко останало е напъпило и разцъфтяло. Пролетта влиза и в кухнята. Един от любимите ми пролетни зеленчуци е спанака. Обичам го във всякакви комбинации, но спаначника освен, че ми напомня силно за настъпващата пролет, ме връща в детството, когато баба ми сама точеше листите за него ( и не само) - умение, което аз така и не успях да усвоя.

Весел и спокоен уикенд!


за тава с размери 30 х 30 см.
8 фини кори за баница
олио

за плънката:
300 г. пресен спанак
150 г. саламурено сирене
2 яйца
4 стръка пресен лук
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 с.л. ситно нарязан копър
2 с.л майонеза
1 с.л брашно
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. мляно индийско орехче 
черен пипер, сол 

за намазване:
около 30 г. краве масло



 Метод:
Спанака и лука се почистват и измиват добре. Накълцват се спанака- едро, лука- ситно. В дълбок тиган се загрява половината зехтин, добавя се спанака. Задушава се за около 4-5 минути, като от време на време се разбърква. След като омекне леко се изважда в чиния за да изстива. В същия тиган с останалия зехтин се задушава лука. Отстранява се от котлона и се оставя на страна. В купа се разбират яйцата, натрошава се сиренето, брашното, добавя се майонезата, подправките и изстиналите лук и спанак. Сместа се обърква добре. 
Всяка кора се намазва с олио и се прегъва на две. В тава, на която предварително са намазана дъното и страните с олио се слага една кора. Намазва се с олио отново и се поставя следващата кора, също прегъната на две. Процедурата се повтаря с четири от корите. Върху тях се изсипва сместа от спанак и сирене. Покрива се отново с останалите четири кори, намазани с олио и прегънати на две. Спаначника се нарязва с остър нож на 12 равни части. Пече се в предварително загрята фурна на 185-190 градуса до златисто. След като се извади от фурната се намазва с чисто масло.




All photos by ©100 decors

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like