The Summer in a jar or how to make white sangria

На практика днес е последния ден на лятото. От утре започва астрономическата есен. Аз много харесвам есента, но никак не ми се разделя със лятото. Спомних си колко хубаво лято имах в Португалия.

Там се пие предимно червено вино, но през лятото консумацията му е сведена почти до минимум, предвид високите температури. Но все някак трябва да се утоли жаждата, нали? А, какво по хубаво от чаша сангрия? Ами, две...например.

Комбинира се често с газирана вода,  цитрусови сокове или плодове според сезона. Получава се изключително освежаваща напитка, наречена сангрия. Популярна е в цяла Португалия и доста по-известна в Бразилия, от където идва и заблудата, че сангрия е Бразилска напитка. Наблегнах на "бяла" сангрия, т.е. приготвена с бяло вино, сок от портокал, газирана вода, плодове и много лед.

За да запазя още малко лятото и добрия спомен за Португалия си приготвих у дома, кана студена и ароматна Sangria Branca, както се нарича в Португалия.

Photo by ©100 decors

White Sangria
необходими продукти:
750 мл. охладено бяло вино с аромат на плодове
300мл. газиран сок от портокал или газирана вода
2-3 с.л захар или на вкус
1 портокал
1 киви
1 праскова
шепа малини
лед

Прасковата и портокала се измиват добре и се нарязват на едри парчета. Кивито се обелва и се нарязва на кръгове. В голяма кана се смесват виното, захарта и портокаловият сок. Добавят се нарязаните плодове, малините и леда. Преди сервиране сангрията се разбърква и се сервира добре охладена. 


Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like