Travel: the food in Portugal

  Като се има предвид, че идвам от "ниските зами", стръмните и тесни улички в Лисабон ми се сториха като хиляди малки планини. Умората се ускоряваше и от яркото слънце, което пък по "ниските земи" се появява рядко и почти сме в постоянна есен или пролет. Трябваше да търсим начини да се охлаждаме и отпочиваме, за да продължим изкачването и разглеждането на все по-красиви места, музей, замъци, паркове и примамливите малки улички из града. 
Бах изготвила списък с места където храната е прясна, вкусна, типично португалска, не туристическа и на всяка цена трябва да се опита. Голяма част от кафенетата, бистрата и ресторантите, които бях набелязала наистина си заслужаваха. Разчитах на добрия вкус на блогъри като Sanda и Beth, чийто препоръки бяха изключително полезни за мен.  

Споделям с вас някой от местата, които наистина си заслужава да посетите, ако попаднете в Лисабон или градовете около него.


"Armazem 22"
Rua dos Navegantes 22, 2750-444 Cascais
Малко ресторантче, което работи няколко дни в седмицата, отваря само за вечеря, рибата е винаги прясна и продуктите най- добрите на пазара. Посрещнаха ни с домашно приготвен хумус, маслини с риган, прясно изпечени италиански хлебчета и Vinho Verde, по-известно като "зелено вино" или младо вино. Препоръчвам да опитате скариди със сос от сирене бри и праз или сьомгова пъстърва с банани и бадеми. Тръгнахме си с препоръка лично от готвача, къде в Лисабон може да ядем най- пресните и вкусни стриди.
                                               
 Gelados "Santini"
Avenida Valbom 28F, Cascais
Rua do Carmo 9, Lisboa
Невероятно разнообразие на сладоледи с различни вкусове в комбинация с приятна атмосфера.

 
                                                

Rua das Padarias 17, 2710-603, Sintra 
Симпатично малко магазинче, където освен, че се продават, но могат и да се дегустират бели и червени вина произведени предимно в северна и централна Португалия, порто, местни видове сирена и разнообразие от сладка, като това от червени домати особено много ми допадна. 

                                                

Centro de Artes Culinarias
Campo de Santa Clara, Alfama
Най- старият закрит пазар, който е превърнат в кулинарен център. Сградата е реновирана в началото на 2012г., като е запазена основната конструкция и в момента съхранява исторически експонати и изложба на предмети за производството, подготовката и приготвянето на традиционна португалска храна. Намира се в самия пазар за стари вещи и антики, известна търистическа забележителност  Feira da Ladra в Лисабон. Организират се уъркшопове свързани с кулинария и дегустация на биологични и органични храни предлагани от местни производители.

                                                 

Largo da Trindade 9, Chiado - 1200-466 Lisboa
Няма как да пропусна да отбележа приятната обстановка, прекрасното обслужване и вкусната храна, приготвена и поднесена по най-артистичния начин. Не очаквах самият Любомир Станишич да присъства, но той не само беше там, а и не спря да разговаря с всички, да се смее и да прави смешни физиономии докато го снимам.


                                                 


Rua de Balem 84-92, 1300-085, Lisbon
Pastel de Nata е традиционен португалски десерт в който се използват за основа бутер тесто и яйчен крем. Популярен десерт из цяла Португалия, наред с tarte de amendoa (бадемови тарти), broa castelar (сладки от сладък картоф, портокал и пълнеж от бадеми, bolo de arrozo (мъфин от оризово брашно),  arrozo doce (мляко с ориз) и един сладкиш от запечени белтъци, който никак не ми допадна, може би за това не запомних името му.


                                                 


Много от ястията в португалската кухня са рибни, което на мен много ми допада и ми напомня на родния ми град през лятото . Основно се предлага осолена треска, приготвена по хиляди начини, сардини на скара, пресни стриди, печена риба меч, всякакви морски деликатеси, калмари, октоподи. Разнообразието е голямо за разлика от предлаганите супи и салати. Традиционни сирена и кашкавали от местни ферми, се предлагат както в ресторантите, така и в магазинчетата  и далеч не приличат на френските, италианските или тези тук с Холандия. Малко по- солени от обикновеното, с не толкова натрапчива миризма (не, че имам нещо против нея), меки и страшно вкусни.


                                                 


Напитките, както споменах, са според сезона. Лятото свежо бяло или младо вино, вариации на сангрия, оскъдно разнообразие на бира, а зимата- червено вино и порто. И разбира се целогодишно традиционната Ginjinha.


Впечатлението което остави у мен храната в Португалия като цяло е доста солена и доста сладка (поне за моите предпочитания). Но пък всичко беше много вкусно и различно от това, което до сега съм опитвала из Европа. И сангрията... О, да, това е, което наистина ме кара отново да се върна в Португалия.

Вие може да го направите като разгледате Portugal Part I, Portugal Part II , Portugal Part III
или да си приготвите домашна сангрия по тази рецепта.

-All photos by  ©100 decors-




Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like