WEEKENDS IN THE KITCHEN: ASPARAGUS SOUP



Ако случайно чуете израза "бяло злато" в Холандия, добре е да знаете, че става върпос за бели аспержи. Като мислим за аспержи, мислим за провинция Лимбург. В този красив и хълмист пейзаж може да станете свидетели на отглеждане, събиране и разбира се приготвяне на най- вкусните и с най-добро качество аспержи. Сезонът на аспержите в Холандия трае само два месеца. В няколко района на Холандия се отглеждат аспержи, но в провинция Лимбург са основните полета с насаждения. Тук могат да се намерят чудесни ресторантчета сгушени в малките тихи улички из китните градчета разположени край полетата с аспержи.



И тъй като сезона на пресни аспержи е много кратък, ние си организирахме няколко дневно пътуване из региона и освен, че опитвахме местни специалитети с аспержи, се сдобихме с достатъчно количество току-що набрани аспержи. Въпреки, че сезона на аспержите трае само два месеца, деликатния вкус на прясно приготвени аспержи не се забравя до следващия сезон. 



Супа от аспержи по Лимбургски
необходими продукти за 4 порции:

500г. пресни бели аспержи (може и второ качество)
100г. краве масло
2-3с.л. брашно
1/2 ч.л. сол
1 1/2 л. вода

4 яйца





Измийте и обелете аспержите. В голяма тенджера изсипете обелките (вкуса на бульона идва именно от тях) парчетата аспержи и солта. Варете около 10-15 минути до омекване на аспержите. Прецедете бульона и отделете аспержите. В друга тенджера разтопете маслото. Запържете брашното в горещото масло. Започнете да добавяте бульон към запърженото брашно. Намалете котлона до съвсем леко къкрене. Добавяйте бульон до получаването на кремообразна супа. Нарежете аспержите на малки парченца и ги добавете в тенджерата. 

Сварете яйцата за 10 минути. Извадете и охладете. Обелете ги и ги нарежете на малки кубчета.
Сервирайте супата топла с кубчета сварено яйце, поръсете с пресен магданоз или кълнове от черен лук.




 -All photos by  ©100 decors-

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like