WEEKENDS IN THE KITCHEN: CHORIZO AND FAVA BEANS RISOTTO


Вчера си говорихме с моята диетоложка, колко добре ми се отразява без глутеновата диета. Това обаче трудно би могло да се обясни на някой, който не е добре информиран. Ето, например докато бях в България, бях обект на съжаление от страна на приятелите ми, които си мислеха, че едва ли не гладувам и се ограничавам от вкусни и разнообразни храни. Това обаче се промени, веднага след като им обясних, че всъщност аз изобщо не се ограничавам, а просто заменям едни храни с други. Да, в началото ми беше трудно да се съобразя с всичо което изисква безглутеновото хранене, но след дълго и обстойно ровене из нета, четене и водене на записки разбрах, че не се изискват кой-знае какви усилия. Важното беше да променя начина си на мислене.

На практика ориз може да се приготви по хиляди различни начини, още повече, че се предлага такова разнообразие на ориз в момента. Ризото е едно от любимите ястия у дома и често си приготвяме спрямо сезона. Тази рецепта е от есента, а днес ви предлагам ризото с чоризо и бакла, която може да приготвяте всеки сезон.



Ризото с чоризо и бакла
необходими продукти за 4 порции:

1ч.ч замразени зърна бакла
140г. Испанско чоризо
1ч.ч. ориз Arborio
1 глава лук
2 скилитки чесън
2с.л. зехтин
4ч.ч горещ пилешки бульон
1/2ч.ч бяло вино
30г. краве маслсо
сол и черен пипер на вкус
пресен магданоз

Залейте зърната бакла с гореща вода за 2-3 минути. След това залейте със студена и оцедете водата. Оставете настрана.

В голям тиган загрейте зехтина и запържете за 3-4 минути чоризото, което предварително сте нарязали на тънки ивици. Извадете и оставете на страна.

В същия тиган задушете ситно нарязаните лук и след това чесън. Добавете ориза и разбъркайте. Когато ориза започне да става прозрачен, залейте го с бялото вино. Намалете котлона и оставете виното да се изпари. Започнете да наливате по един черпак от горещия бульон към ориза. Оставете да попие, пак добавете бульон, разбърквайте. Повтаряйте процедурата докато свърши бульона (около 20 минути).

След като ориза започва да придобива кремообразен вид добавете към него баклата и чоризото. Разбъркайте и добавете кравето масло. Изключете котлона и оставете маслото да се разтопи. Подправете със сол (ако е необходимо), черен пипер. Преди сервиране поръсете ризотото с пресен ситно нарязан магданоз.


  -All photos by  ©100 decors-


Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like