Urban Jungle Bloggers: Plants & Lights


Темата в Urban Jungle Bloggers през декември е "растения и светлини", подозирам че повечето от вас биха избрали да снимат украсените Коледни дръвчета, типично като за декември.
За мен обаче декември не е само подаръци и украсени със светлини елхи. Декември е празник, топъл и уютен, ароматен и ухаен, декември е снежен, мек и шарен, декември е чаша планински чай, аромат на медени сладки, пухено одеяло, семейство около трапезата, чаровни малки жестове, запалени свещи, греяно вино край камината, пухкав сняг, меки ръкавици и шумна компания. Така усещам уюта у дома. 

Избрах да ви покажа моята малка Ionantha Guatemala Air Plant. Тя се чувства доста уютно у дома и за първи път показва цветовете си. Ще ви дам няколко съвета за това как да отглеждате Air Plants в домашни условия. 


Срещат се над 500 вида въздушни растение. Родината им е Южна Америка и някой южни щати на Северна Америка. Тези растения виреят по клоните на дърветата и нямат нужда от почва. Не изискват особени грижи и могат да изглеждат много красиво както декорирани в терариум, стъклена чаша, дървена поставка, така и провесени от тавана. При добро гледане дори цъфтят веднъж или два пъти годишно.


1. Светлина- както всички растения, "въздушните цветя" също обичат светлината, но не пряка слънчева светлина. Близо до прозорец, стъклен съд или терариум са най- удачни за оглеждането на air plants.


2. Влага- от наименованието на растението става ясно, че вирее във въздуха, т.е. не му е нужна почва. По тази причина се нуждае от овлажняване, поне да пъти на седмица, ако жилището е топло и сухо. Напояването става, като потопите растението в съд с вода за 20-30 минути, след това изтръскайте внимателно останалата вода, подсушете корена и го оставете да изсъхне за поне 4 часа на проветриво място.


3. Въздух- всяко растение се нуждае от въздух, но тези се нуждаят от пространство, през което въздуха да преминава свободно. Корените на растението трябва непрекъснато да се проветрят.

4. Температуратези растение могат да се отглеждат както в домашни условия така и извън дома. Трябва да се има предвид, че поносимата минимална температура е 9 градуса, а максималната 40 градуса. Бъдете внимателни и не позволявайте достигането на тези граници.

5. Почистване- въздушните растения са уникални, те имат свойството да се самопочистват, но ще имат нужда от вашите грижи, когато се отглеждат в домашни условия. Премахването на изсъхналите клонки/ листа около коренището е един много важен процес, който не бива да пропускате в противен случай рискувате да загубите растението си. Друго важно нещо, което растението отделя е секрет, който се събира в сърцевината му. Този секрет трябва да се почиства редовно, най- добре при "къпането" на растението поне 2-3 пъти през седмицата.
 
*Този пост е в отговор на любезната покана на Igor и Judith от Urban Jungle Blogger
 

Пожелавам ви весели и уютни Коледни и Новогодишни празници!


All photos by  ©100 decors



Коментари

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like