Urban Jungle: Zaanse Schans, The Netherlands
















Ако случайно ви се прииска да избягате от претъпкания с туристи Амстердам, поемете на север и ще се отзовете в Zaanse Schans.

Селцето се намира на източния браг на реката Zaan, приема гости целогодишно и предлага типичните за Холандия вятърни мелници, дървени къщи със сламени покриви, равнини опасани с канали, разнообразие на кашкавал и  разбира се дървено сабо. Тук може да се почувствате като в музей на открито.

В миналото хората от Zaanse Schans са се изхранвали от търговия и риболов. По поречието на реката е имало нас хиляда вятърни мелници, тук сега са останали само 13, 6 от които действащи. Две от тях са дъскорезници, в една може да се наблюдава мелене на подправки, в друга се добива натурален пигмент и бои (затворена за ремонт в момента) и две са за добиване на масло.

Сред симпатичните зелени (отличителен белег на селото) къщички може да опитате различни видове кашкавали, прословутите в Холандия stroopwafel,  а в друга пък може да наблюдавате реалния процес при изработване на дървено сабо. Жителите са се постарали да запазят автентичния вид на селото, като това от своя страна привлича доста туристи.










Ако прекосите моста над река Zaan, ще се озовете в Zaandijk. Уикенда цари спокойствие и тишина. Тук може да опитате различни видове наливна бира от пивоварна Brouwerij Hoop или да си вземете бутилирана за вкъщи, а бъргърите които сервират ще ви накарат да се върнете отново.



~All photos by Tina Marina~

Коментари

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like