Travel: Madeira Island, Portugal ~Part II~













  


















 Наричат Мадейра "Градината на Европа" и има за какво. Климата е чудесен, лятото не много горещо, а зимата...зима няма, на острова е вечна пролет. Чудесно място за хора като мен, които не обичат непоносимите жеги и откровено мразят зимата. Озовахме се на острова през октомври, макар да знаехме, че времето се мени често и може да вали през цялото време. Имахме късмета, че не валя дъжд нито един ден от общо осемте, които прекарахме на острова.

Природата е тази, която ме привлече докато избирах на кой остров да прекараме ваканцията. Пясъчни плажове няма, не и такива каквито си представяте, когато се спомене думата "плаж". Като изключим един изкуствен в старата столица Мачико, с пясък от Мароко докаран на острова с кораби. Всички останали са каменисти или с черен вулканичен пясък. Водата на океана е студена и почти не става за къпане, освен ако не сте морж.

Много пъти сравнявах Мадейра с Тенерифе, разликата е там, че южната част на Тенерифе и много суха, изкуствено залесена и силно туристическа за разлика от северната. Началото на миналия век в Мадейра е започнал голям проект, който все още работи. Изграждането на така наречените "левади" с помощта на които водата се отвежда до всички краища на острова,  общата им дължина е над 2500 км. Острова е със стръмен планински релеф и това затруднило работата по изграждането на левадите, но днес те се обслужват от специално обучени за това хора, благодарение на които туризма е развит из целия остров. 

Ботаническите градини и паркове са изпълнени с богато разнообразие на тропическа растителност от които над 150 вида алое, повечето цъфтят целогодишно.  Био разнообразието е огромно, както и разновидностите на маракуя, плод, който се е превърнал в нещо като емблема на острова. Може да опитате ананас-маракуя, банан-маракуя, сок от маракуя, сладолед маракуя, телешко със сос от маракуя и най- известния коктейл на острова - понча (с маракуя).

Острова не е голям, което позволява да го разгледате от край до край за не повече от десет дни. Голямо преживяване е да се спуснете по стръмните улици с плетени от тръстика шейни, да вървите през гората покрай левадите, докато достигнете двадесет и петте водопада, да се гмурнете в пещерата образувала се от лава, за да чуете историята за виното, което престоява шест месеца във студените води, или да опитате вино Мадейра престояло в дъбови бъчви от  най-стария магазин на острова, да изкачите най-високия връх и да усетите онова чувство да си над облаците...




~All photos by Tina Marina~

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like