How to Create a Mood Board




Няколко пъти започвах този пост и все не мога да го довърша. Причините са няколко, но няма да ви занимавам с това.

Някой от вас вече знаят, други не, но лятото прекарвам в България и се занимавам с реновирането на селска къща. Преди две години се захванах с този проект на име Project K1.

В екип от архитект, геодезист и конструктор направихме проект, като желанието беше да се запази част от старата постройка и да се доизгради нова част. Подробностите около документалната част ще ви ги спестя, понеже те са доста скучни и всичко се проточи повече от година. Строителството започна през 2017г., реновирането до някъде приключи през 2018г. и настъпи интериор част и градината. Това лято ще се занимавам предимно с помещенията на първия етаж, а градината ще оставя за другия сезон. 

И така, наближава времето, когато пак ще се захвана със същинската работа по къщата. Използвам зимата, за да правя проекти по интериора, образовам се по темата лантшафтен дизайн, запознавам се с основни растителни видове, изпробам различни идеи за mood board. Ако не знаете какво е mood board, как се прилага, какво се използва и за какво служи накратко ще се опитам да обясня по- долу. Насоките са за физически тип mood board, но също важат и за дигитален такъв. Ще опиша конкретно mood board прилаган в интериорния дизайн, а снимките са идеини към проект К1. 

Теория на цветовете.

Всичко започва с теория на цветовете. Това е цяла наука и е в основата на всеки отрасъл свързан с изкуството. Прилага се от архитекти и интериорни дизайнери, стилисти, художници, мейкъп артисти, модни или графични дизайнери и много други.  Теорията на цветовете се състои от основни принципи, които създават хармония от цветове, тонове, нюанси и сенки на основните цветове и се изобразява с колело на цветовете. На кратко казано, цветовете са три вида: основни, спомагателни и вторични. Съчетанието между основните цветове (синьо, жълто, червено) образува вторични (зелено, оранжево, виолетово), при комбинация между основни и вторични се образуват спомагателни (синьо-зелен, жълто-оранжев, жълто-зелен и т.н.).


Цветовете се делят на топли и студени. Комбинация от цветовете се нарича- цветова схема. Снимката по- долу показва видовете цветови схеми:
0. Монохромна- използва се един цвят и нюансите му (не е изобразена на схемата)
1. Допълваща- комбинация от два срещуположни цвята
2. Триедична - при нея се използват три цвята, които са разположени на еднакви разстояния
3. Аналогова цветова схема- използва се комбинация от съседни цветове
4. Разделно допълваща- комбинират се един основен цвят и два съседни на срещуположния му
5. Тетрадична- двойно допълваща цветова схема. използват се четири цвята
6. Квадратно допълваща- както е видно от схемата, двойно допълващи срещуположни цветове


Тази тема е много интересна и обемна за обяснение, но планувам да я разгледам в отделен пост. 


Какво е Mood Board.

Mood board е тип колаж, при който се използват различни видове материали, изображения или обекти подредени в определен ред или произволно разпръснати за онагледяване на проект или идея. Могат да бъдат дигитални или физически. 

Защо е нужен Mood Board.

Ползите от направата на mood board са няколко. Първо се изгражда идеята, която бихме искали да пресъздадем в даденото помещение, да изразим настроение и/или да разкажем история. 

След това според теорията на цветовете се избира тоналността в която ще се работи. Избора на цветове, текстури и материали е огромен и са нужни познания за съчетаването им. След като сме избрали идея, цветове, материали, следва избора на мащаб. Това е важна част от общата визия, с него ние придаваме "тежест" на определени цветове или материи, а други оставяме като второстепенни, спомагателни. Формите също са важни в интериорния дизайн, за това се съобразяваме с избора им. Не на последно място е фокусната точка, в интериорния дизайн това се счита за обединяващия момент на едно цяло помещение около, която се прилагат всички останали действия.


Материали използвани в Mood Board.

Mогат да се използват всякакъв тип материали, като :

- хартия: снимки, парчета хартиени тапети, изрезки от списания, всякакви принтове на хартия, амбалажна или опаковъчна хартия, мостри на производители на боя, изрезки от списания, вестници или рекламни брошури, картички, 

- кожа: изрезки от естествена или изкуствена кожа, чанти, изрезки, кожа с косъм или гладка текстура

- природни материали: камъни, миди, раковини и лапани, свежи или сухи растения, дърво, корени, сушени плодове, мъх, пера

- керамика: изделия от керамика, вази, домакинска посуда, теракотени, мраморни или гранични плочи

- текстил: платове за пердета, дамаска, хавлии, дрехи, прежди , конци, мостри на килими

- други: канцеларски материали, моливи, кламери, пергели и т.н; различни видове предмети с винтич визия, антикварни предмети; домакински принадлежности или посуда; метални предмети от всякакъв вид и цвят; различни предмети използвани в ежедневието.



Създаване на Mood Board.


Има няколко начина за създаване на mood board. За начинаещите е най- лесно да изберат неутрален цвят (бяло, сиво, черно) като основа. След това се избира фокусна точка, основния обект. Подбира се цветовата гама с която ще се работи, материалите които ще служат за допълнение и накрая спомагателните дребни обекти. Спазва се съотношение 60%, 30%, 10%, както за цветовете, така и за предметите и обектите. 

Композиция.


Подредбата върху основата започва от най- големите обекти. Те ще заемат 60% от цялото и се разполагат на почти равни разстояние едно от друго, като се избягва центрирането им върху основата (теория на композицията, за която ще пиша друг път). След като сме избрали тяхното място, следват средните по размер обекти, те ще заемат 30% от общата картина. Служат като допълнителни обекти, за свръзка между основните. Накрая се използват най- малките по размер предмети, тяхното предназначение е да спомогнат в обединяването на цялостната визи на колажа. Те са ключов момент и трябва да се внимава с тях. Те могат да допълнят липсващ цвят или форма, могат да припадат нужната текстура, да загатнат настроение или да свържат основния обект към допълнителния.
Важна е композицията, би било добре да е компактна, да се оставят разстояния между обектите, като се спазват пропорции спрямо размера на предметите. Използването на рамки също е добра тактика, за открояването на даден обект.

Допълнителни насоки.

Няма грешен начин за подреждане на mood board. Могат да се използват много на брой предмети, текстури или цветове, но риска е да се получи визуална анархия. За това съвета ми е да се започне с малко на брой предмети, цветове и обекти. Допълването с неутрални цветове придава драматизъм в колажа, много често те се използват за равновесие при употреба на основните цветове ( синьо, жълто, червено). Понякога дори могат да се използват като водещи в един колаж.
Натуралните материали са добър подход за допълнение към mood board изграден със студени тонове. Практиката ми е показала, че използването на повече от три цвята изморява окото на гледащия и винаги препоръчвам ярките цветове да се ползват пестеливо.

Още по темата mood board съм писала и преди, може да видите в линка.



Истината е, че тази тема е безкрайно обширна и не е в състояние да бъде разгледана в един пост. Ако проявявате интерес, бих могла да споделя знанията си с вас по всяка една тема свързана с дизайна. Да ви помогна с избора на цветове, форми, текстури, да създадем заедно mood board.
В коментар може да споделите, кой от показаните идейни проекти ви допада на вас и защо.


Styling & Photos by Tina Marina

Търсене в блога

You Might Also Like