WEEKENDS IN THE KITCHEN: Radicchio Salad with Rich Dressing ❤ Салата от радикио с пикантен дресинг



  Докато вие четете тази рецепта, аз вероятно ще съм в градината на село. С настъпването на пролетта ме сърбят ръцете да посадя нещо в нея. Проблема е, че имам съвсем базови познания относно отглеждането на каквито и да е плодове и зеленчуци. Миналото лято с помощ от любезните ни съседи отгледах няколко корена домати, краставици, зелен боб и малко магданоз. Смешно, нали, но всяко "градско чедо" ще ме разбере.

 Сезонни зеленчуци в собствена градина, отгледани лично, вероятно е мечта на много от нас, но за сега ние се задоволяваме с необходимите от фермерските пазари. Винаги, когато намеря прясно радикио (или както често се среща радичо или радичио) взимам, за да приготвя салата или сос към месо или за прясна паста. Рецептата днес е много семпла, но напомня за пролетта със свежите си салати.

 Радикио или италианска цикория е зеленчук от семейство цикории, както подсказва наименованието му. Листата му са червени с бели нишки и като останалите представители на семейство цикории също има леко горчив вкус, който след топлинна обработка почти изчезва. Често правя салата от цикория и ябълка, а радикио предимно ползвам за паста. Много добре радикиото подхожда към телешко месо, не е нужно да се готви, а само разполовено, напръскано със зехтин и леко запечено  във фурната. 

Салата от радикио с пикантен дресинг

необходими продукти:


за салатата:
1 глава радикио
1 мини салатки
2 стръка пресен лук
1 връзка див лук
1 връзка прясна мента

за дресинга:
2 с.л. семе от черен лук
4 с.л. зехтин
2 с.л. сироп от фурми
1 с.л. балсамико с добро качество
сол и черен пипер на вкус


Измийте добре листата на радикиото и салатата. Подсушете ги с чиста кърпа. Ако разполагате с центрофуга за измиване на салата, ползвайте я. Така ще отстраните водата по- лесно. Почистете и измийте двата вида лук и листата мента и ги накълцайте на ситно. В голяма купа накъсайте листата на салатите, прибавете ситно нарязаните лук и мента, посолете и ги объркайте. Оставете на страна. Дотук нищо сложно. Идва ред на дресинга, той също не е сложен за изпълнение, стига да разполагате с всички съставки посочени по- горе. В порцеланово хаванче начукайте семената от черен лук. Залейте със зехтин, добавете балсамико и сиропа от фурми. Подправете със сол и пипер на вкус. Разбъркайте добре дресинга. Разпределете салатата в чинии, залейте с дресинга, поръсете със със ситно нарязан див лук и семена от черен лук. 




~All photos by Tina Marina~

Търсене в блога

You Might Also Like