Travel: Terceira, Azores, Portugal ~ Part I ~

   



  Започнах да пиша текста едва след като еуфорията от пътуването беше преминала. За мен Португалия е необятна, макар и толкова малка. В континенталната част на Португалия сме били само в Лисабон и района наоколо . Миналата година през октомври обикаляхме из о. Мадейра, а това лято решихме да посетим Азорските острови.


Азорите са архипелаг състоящ се от девет вулканични острова  принадлежащи на Португалия и един от нейните автономни региони (другия е о. Мадейра). Островите се намират почти по средата на Атлантическия океан между Европа и Америка.


Всеки един от островите е надарен с природни забележителности, красиви езера, геотермални води, производство на вино, подземни пещери, обилна растителност, натурални басеини и невероятни гледки.


Избрахме да посетим два от островите - Terceira* и São Miguel**. Първите няколко дни прекарахме на остров Terceira и след това с кратък полет от 25 минути се преместихме на остров São Miguel. Хотелите, полетите и колите под наем резервирахме чрез туристическа агенция. Всичко останало решавахме на момента в зависимот от прогнозата за времето. 



Terceira
е един от деветте вулканични Азорски острова в архипелага . Предвид геогравското разположение на острова, ветровете са ежедневие, температурите през лятотото са средно 25-26 през деня, а 17-18 през нощта. Предупреждаваха ни, че прогнозата често се променя, вали и духа силен вятър, но ние имахме късмет и четири дни се раздвахме на слънце и топло време. 

Осторв Terceira не е голям и може да се обиколи с кола за два дни. За удобство на туристите са направени така наречените "miradouros", места от които могат да се наблюдават забележителни гледки.


Още с кацането бяхме решили на къде да се отправим. По пътя от летището до хотела, който се намираше с самия център на Angra do Heroísmo, се отбихме на няколко miradouros. Първата спирка беше Praia da Vitoria. Малко градче с още по- млака централна улица и също толкова малък плаж (който всъшност се оказа единствения пясъчен на острова, останалите пясъчни са изкуствени). Разходихме се хапнахме риба и морски дарове в ресторанче близо до плажа. От там се отправихме към втората известна забележителност на острова. 

Praia da Vitória


Praia da Vitória


Miradouro da Serra do Cume


Reserva Florestal de Recreio do Monte Brasilil


Estátua Vasco Da Gama


Misericordia Church


Misericordia Church



Забележителности
Miradouro Serra do Cume, разположен на внущителните 542м. височина с удивителна гледка към океана, а в подножието тучни пасища. Платформа, специално изградена за наблюдение. 

Пътя до столицата Angra do Heroísmo криволичеше край пасища и възвишения, минаваше покрай красиви едноетажни къщи и бе обсипан с нацъфтели сини хортензии.
Настанихме се в хотела, в самия център на града към който има невероятна ботаническа градина (за нея ще разкажа друг път) и тръгнахме на обиколка по опознаване на Angra do Heroísmo. 

Докато разглеждахме резервата Monte Brasil не пропуснахме да спрем до Miradouro do Pico do Facho, малък нефункциониращ параклис с прекрасна гледка към океана. 


На следващия ден спряхме за кратко на един от естествените басейни на брега на  океана- Piscinas Naturais Dos Biscoitos, образуван от вулканични скали в които се влива топла геотермална вода. Температурата на водата в басейна е около 25 градуса, но в зависимост от температурата на океана се променя. Препоръчително е носенето на специални обувки, тъй като камъните са доста остри и може да се нараните, освен това спри силно вълнение не е препоръчително да се влиза.


Докато пътувахме по северното крайбрежие на острова в търсене на място за хапване попаднахме на друг басей Quatro Ribeiras, но водата съвсем не беше топла за нас, макар че няколко човека се къпеха с удоволствие. 


Удоволствието от самото пътуване са не само забележителностите, но и пейзажите които се сменяха край нас. Пътищата са добре поддържани, макар на места със стръмни участъци, растителността е обилна, особено красиви са наскоро разцъфтелите сини хортензии, из целия отстров се прсотират тучни ливади населени със стада крави, а синьото на океана те кара да затаиш дъх. Природата е забележителна, натурална и с богато био-разнообразие.


Пещери
Продължихме пътуването до самия географски център на остров Terceira. Там се намира известната пещера Algar do Carvão в едноимения национален резерват. Пещерата се е образувала при голямо изригване на вулкана Pico Alto в северната част на острова, приблизително преди 115 години. В горната част на пещерата се появява "комин", а на дъното й се образува езеро. Растителността превзела "гърлото" на пещерата Algar do Carvão и комбинацията на базалтови и варовикови образувания придават мистично усещане.

Таксата за посещение на пещерата е 8 евро на човек, ако се комбинира с другата пещера Gruta do Natal цената на комбо билета излиза 12 евро на човек.


Gruta Natal е вулканична пещера, образувала тунели с дължина около 100м. от преминаването на лавата. На места тунелите са толкова тесни, че почти се налага да пълзиш. Предвидливо на входа се предлагат защитни каски.   

Quatro Ribeiras


Quatro Ribeiras


Algar do Carvão
Furnas do Enxofre







Angra do Heroísmo


Angra do Heroísmo


Biscoitos



Гейзери
Съвсем на близо до Algar do Carvão могат да се наблюдават серните гейзери Furnas do Enxofre. Разходката около тях е около 20-30 минути по специално направени и обезопасени дървени пътеки. Миризмата на сяра се носи наоколо, а температурата се покачва с няколко градуса. Посещението им е безплатно.


Океана
Може да не става за къпане и да няма плажове, такива каквито бихме искали, но ние така и така знаехме, че това не е почивка с плаж, море, коктейли и подходяща книга в ръка.


Последния ден решихме, че е най-подходящ за наблюдение на делфини и китове. Периода в който могат да се наблюдават редкия вид сини китове беше преминал, но несъмнено срещата с делфини бе най- вълнуващато нещо на Terceira. Имахме надежда да видим поне кашалоти, но това не ни се случи. Разходката продължи около три часа през които се наслаждавахме на два вида делфини- стадо от вида Обикновен делфини и няколко екземпляrа от вида Голям сив делфин. Билети за подобна разходка с лодка и наблюдаване на делфини може да се закупят от агенциите, разположени покрай марината, а цената започва от 50 евро на човек.



Архитектура
Angra do Heroísmo е най- стария град на архипелага основан през 1534г.  обявен за изторическо архитектурно наследство на UNESCO през 2004г.


Слад опустошителното земетресение на 1 януари 1980г. градът е възобновен напълно, а 400 годишната отбранителна крепост се запазва напълно.


При строителството на сградите са използвани традиционни материали и техники за острова. За изграждането на подпорни стени жителите употребяват предимно вулканични камъни, които придават колорит в цялостния изглед на острова.

Храна
Основния поминък на населението на острова е земеделие и скотовъдство. Отглеждането на крави прави особено впечатление докато пътувате из острова. Пасбищата се разпростират по цялата територи и на практика животните са свободно отглеждани. Предвид геогравското местоположение н o. Terceira продукцията е изцяло биологична. Силните ветрове не позволяват на насекоми и други вредители да се задържат на острова и местните жители не употребяват химикали с които да предпазват зеленчуко- производатвото.

Храната е семпло проготвена, предимно риба и морски деликатеси, кактоплодове и зеленчуци, месо, сирена и млечни продукти. 

Климата позволява да се отглеждат ананаси, портокали, смокини, маракуя и други тропически плодове. Изключително вкусни и ароматни. 


На острова се произвежда известното в Португалия и част от Европа вино "Verdelho", което може да се опита в музея на виното в Terceira.

Десертите са разнообразни, предимно с яйца и млечни. Най- известният на острова е Dona Amelia, изключителна комбинация между меласа, канела, касис, лимони запечени върхи хрупкаво маслено тесто. 


Настаняване
 Хотелът Azoris Angra Garden се намира в столицата Angra do Heroísmo точно на централния площад пред общината. Още на входа си личи, че съвсем скоро е реновиран и обновен. Стаята е с нормални хотелски размери, а детайлите бяха изпипани до най-малката подробност. Интериора на стаите, ресторанта и лобито е минималистичен, но с подбрани от дизайнер мебели и осветление. Най- приятната изненада бе, че на гърба на хотела е градската ботаническа градина. Всяка сутрин на закуска се любуваме на прекрасна еуфория от цветове, а вечер наблюдаваме залеза от терасата с коктейл в ръка.  


Angra do Heroísmo

Hotel Azoris Angra Garden



Hotel Azoris Angra Garden


Hotel Azoris Angra Garden






* Изписвам оригиналните имена на португалски, защото не съм сигурна, че на български превода ще е правилен. 

** Следващата дестинация остров São Miguel.


Още за невероятната Португалия и отстров Мадейра може да прочетете тук:













Коментари

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like