Travel: São Miguel, Azores, Portugal ~Part II~



Първа част от пътуването до о-в São Miguel може да прочетете тук:

Втория ден прекарахме в централната част на острова, като в синьо е отбелязан маршрута



Ден втори


Lagoa do Fogo
Асфалтовия път преминава през планината, като от двете страни на шосето се синеят огромни храсти хортензии. На много места може да се спира на обособените места наречени miraduoro. Едно е тези места е Miraduoro do Carrado das Freiras  чудесно за наблюдение на езерото Lagoa de Santiago, а от Miraduoro da Lagoa de Santiago може да се види тюркоазената вода на езерото от друг ъгъл на фона на планината.


Lagoa do Fogo

Lagoa do Fogo

Lagoa do Fogo


Несъмнено най-красивото езеро на острова и национален резерват е  Lagoa do Fogo, според мен. То се намира в най-високата част на острова. Ако имате късмета да го видите без мъгли и облаци спуснати над него. Ние потеглихме рано сутринта, за да успееем поне малко да се насладим на тази гледка. Утрото беше студено и много влажно. Изкачвайки се в планината, мъглата стана толкова гъста, че се усещаше като плътен ситен дъждец. Докато намерим място за паркиране и докато си намествах статива за снимки, облаците се разкъсаха, мъглата започна да се оттегля и езерото блесна с невероятната си красота. Цялото удоволствие трая не повече от пет минути, след това езерото отново се покри с мъгли. За любителите на хайкинга се предлагат турове, които включват обиколка на езерото и обяд на един от "плажовете". Слагам думата в кавички съвсем умишлено, тъй като от миналата година правителството на Азорските острови е наложило забрана за къпане в езерата. Което ми се стори много добро решение, толкова натурално изглежда всичко, в синхрон с природата наоколо, че никак не си представях пръснати хавлии или надуваеми дюшеци в идиличната картина, която беше пред очите ми. 


Caldeira Velha

Caldeira Velha

Caldeira Velha

Caldeira Velha



Caldeira Velha
На половината път от езерото  Lagoa do Fogo и Ribera Grande се намира природен парк Caldeira Velha. Двата натурални басейни са изградени от естествени камъни и са разположени в подобно на джунгла гора. Първия басейн е разположен непосредствено под красив водопад, водата е около 20°С. Заобиколен е от група термални извори, в някой от които водата достига до 100°. Следващия басейн е с вода около 37°-40°, която ако се затопли се коригира от служител, който забелязах да измерва температурата на водата. На нас ни се наложи два пъти да ходим до парка, тъй като местата бяха заети предварително от голяма група туристи.

Бонус съвети: 

  • Проверете в сайта на парка Caldeira Velha дали има свободни места. 
  • И още един съвет, носете си стари, тъмни бански, водата е със силно съдържание на желязо и риска от оцветяване е голям.
  • Не носете бижута, също ще се повредят от водата.
  • Носете си тъмни хавлии или поискайте от хотела, като уточните че ще ходите до басейните. Те ще ви дадат специални за целта хавлии.
  • Билета за посещение на парка е комбиниран, срещу 2 евро може само да разгледате парка без да се къпите в басейните.
  • Входния билет комбиниран с посещение на басейните (инфото е от 2019) е 8 евро, като може да се ползват душове и кабинки за преобличане.


Fabrica de Licores Mulher de Capote

Един от важните центриве в северната част на о-в São Miguel е град Ribera Grande. Изключително спокойно място, както впрочем и целия остров, спокойствието и усещането за безвремие ви забладява още от самото пристигане на острова. Престъпността е почти нулева, както се шегуват тук местните хора "Каквото и да правиш тук, няма къде да избягаш". Разходка из градстката градина, посещение на обществения басейн или просто разходка по крайбрежната ивица, ще ви се отразят добре.

Ribera Grande

Jardim Municipal de Ribeira Grande

Ribera Grande


Ribera Grande

Municipal pools of Ribeira Grande (Puddles), Azores
Докато сте е района на Ribera Grande не пропускайте да се отбиете във фамилната фабрика за ликьори Mulher de Capote. Ще намерите голямо изобилие от тази чудна напитка изцяло добита от натурални био плодове. Освен прословутия ананасов ликьор, вкуса на ликьора от маракуя или боровинки е незабравим.

фабриката Mulher de Capote

фабриката Mulher de Capote

фабриката Mulher de Capote

фабриката Mulher de Capote




Ponta Delgada
Ponta Delgada е столицата на остров São Miguel и е разположена в южната част на острова. Архитектурата е колониална, изчистена от прекалени орнаменти. На яхтеното пристанището, където е небезизвестната “Градска Порта” ни посрещна скулптура на Вашко Да Гама. Интересни за разглеждане са малките улички из града, магазинчетата с ръчно изработени сувенири, градския пазар Mercado da Graça,  откъдето може да си купите типични за острова сирена и мини супер сладки ананаси.



Ponta Delgada

Mercado da Graça

Mercado da Graça


В Ponta Delgada се намира уникална ананасова плантация Augusto Arruda Pineapple Plantation, където може да последите целия процес от засаждането до готовия за консумация плод. Основана е от Аугусто Арруда през 1919 година. Ананасите се отглеждат в оранжерии и се засаждат в продължение на цяла година на различни етапи. Входа за разглеждане на ананасовата плантация е напълно безплатен, като моя съвет е, не пропускайте да се отбиете в кафенето, да опитате от прясно изцедения ананасов сок и най- вкусния ананасов кейк.

Augusto Arruda Pineapple Plantation


Augusto Arruda Pineapple Plantation



Augusto Arruda Pineapple Plantation

Augusto Arruda Pineapple Plantation

Augusto Arruda Pineapple Plantation

Augusto Arruda Pineapple Plantation

Augusto Arruda Pineapple Plantation

Augusto Arruda Pineapple Plantation

Augusto Arruda Pineapple Plantation

Не бяхме се подготвили с информация за ивенти на острова, но вечерта попаднахме на фестивала PDL White Ocean. Останахме приятно изненадани от преобразяването на града. Само за няколко часа улиците бяха застлани с бяла настилка, от всякъде висеше бяла декорация, издигнаха се сцени за живи музика, инсталирани бяха маси и подвижни барове за напитки, сервитьорите се преоблякоха в бяло, а от всички краища на града прииждаха хора облечени изцяло в бели дрехи. 


Ponta Delgada

Ponta Delgada

Ponta Delgada

Ponta Delgada

Уникална възможност, докато сте в Ponta Delgada е да наблюдавате делфини и китове с корабче в океана. Ние влязохме в океана, докато бяхме на остров Terceira  и за това продължихме към други забележителности на остров São Miguel.




Подробности около нашето путуване из Азорските острови може да прочетете тук: Terceira Part I Част Първа , Част Втора  и Трета част.

За да разгледате снимките на цял екран в пълния им размер, кликнете върху която и да е.
Ще се раздвам на коментари, въпроси или критики :)


Следва продължение...

Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like