WEEKENDS IN THE KITCHEN: dos leches cake ❤ Ванилов кекс с карамелен крем



  По това време на годината плануваме почивките си и почти се спряхме да почиваме на о. Мадагаскар. Докато четях ревюта за хотели и забележителности непрестанно се появяваше информация за прословутата Мадагаскарска ванилия. Поради ред причини се отказахме от почивка на Мадагаскар, но много бързо се сдобих с вече споменатата ванилия. Така се роди идеята да я използвам в семпло и лесно тесто, където ясно се открояват два аромата- на ванилия и карамел.

Ванилов кекс с карамелен крем
необходими продукти за тава с размери 22 х 28см.

За тестото:
1 1/2 ч.ч. брашно
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч.прясно мляко
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. Бурбонска ванилия
щипка сол

За крема:
1 опаковка (400г.) маскарпоне
1 опаковка (460г.) дулсе де лече/ варено кондензирано мляко/ карамел






Брашното се пресява с бакпулвера и солта. С миксер или с телена бъркалка се разбиват яйцата със захарта до пухкава пяна. Добавя се ванилията и прясното мляко към яйчената смес, като се бърка внимателно. Към получената смес се добавя брашното, с помощта на бъркалка се смесва бавно и внимателно до получаване на еднородна смес. Подходяща тава се намазва с олио и се поръсва леко с брашно, като излишното се отстранява. Тестото се изсипва в тавата и се заглажда. Фурната се загрява на 180 градуса. Кекса се пече до суха клечка, около 35 минути. Изважда се и се оставя да се охлади напълно.

В купа се разбива бъркалка, на средна скорост на миксера или кухненски робот. Добавя се свареното кондензираното мляко (в случая използвах този). Ако не намерите готов продукт, може да получите такъв от обикновено подсладено кондензирано мляко, варено поне 2 часа на бавен огън. Препоръчвам ви да ползвате голяма тенджера и да сварите поне две опаковки кондензирано мляко, като предварително махнете хартиения етикет. Така ще имате една опаковка за следващия път. 

След като кекса е изстинал напълно се намазва с получения карамелен крем. Оставя се да престои за няколко часа в хладилник, най-добре за една нощ. 





** *За още рецепти и нови публикации, може да използвате формата за абонамент в горния десен ъгъл


~All photos by Tina Marina~

Коментари

Публикуване на коментар

Търсене в блога

You Might Also Like