Weekends in The Kitchen: Mushroom Risotto & Creamy Soup ❤ Ризото с гъби и Гъбена чорба



Подозирам, че във всяка къща има разногласия относно менюто. Ние не правим изключение, един обича ризото, друг- не. За това днес ще ви предложа две рецепти. Едната е за Ризото с гъби, а другата е за гъбена супа. Така мисля, че задоволявам желанията и на двата "фронта". Добре, че сме маломерно семейство, състоящо се от трима човека. 

Ризото с гъби
необходими продукти за 4 порции:

1 1/2 ч.ч. Ориз Арборио
1 глава стар лук
1-2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
3 с.л. зехтин
300 г. гъби печурки
1/2 ч.ч ситно нарязани сушени гъби порчини
1/2 ч.ч. настърган пармезан
50 г. краве масло
1 л. вода или гъбен бульон
60 мл. бяло вино
1 ч.л. пушена морска сол на люспи
черен пипер на вкус
стрък розмарин или мащерка





В тенджера се завира водата, леко подсолена. В нея се нарязват на ситно сушените порчини, ако разполагате с друг вид ароматни гъби, използвайте тях. Котлона се намалява до най-ниска степен и се оставя бульона да къкри поне 15 минути. 
В дълбок тиган се загрява зехтина със стрък прясна мащерка или розмарин за 2-3 минути, колкото да си пусне аромата. Лука се обелва и почиства, нарязва се на ситно и се  задушава в зехтина. Чесъна се нарязва на ситно и се добавя в тигана. Прибавя се ориза и се бърка непрекъснато, докато леко с и промени цвета. Пресните гъбите се нарязват на малки парчета и се добавят към ориза, сместа се залива с бяло вино и се разбърква добре. Котлона се намаля до средна степен. Постепенно с помощта на черпак се добавя от гъбения бульон, като ризотото се разбърква добре, когато сместа попие бульона отново се добавя нов. Процедурата се повтаря, докато бульона с накиснатите в него порчини свърши. Овкусява се със пушена сол и черен пипер на вкус. От време на време ризотото се разбърква от периферията на тигана към центъра. Котлона се изключва и се добавя парче краве масло  и настъргания пармезан. Преди сервиране ризотото се поръсва със ситно нарязан пресен лук и настърган пармезан по желание. 

Гъбена чорба със сметана
необходими продукти за 4 порции:

300 г. пресни гъби печурки
1 1/2 л. бульон от гъби или бульона от горната рецепта
1 глава лук шалот
1 скилидка чесън
3 с.л. слънчогледово олио
1 с.л. краве масло
60 мл. сметана за готвене
1 с.л. сок от лимон
1 с.л. бяло брашно
сол и черен пипер на вкус
стрък мащерка или риган






Лука, чесъна и гъбите се нарязват на ситно. В дълбока тенджера се загрява олиото. Добавя се лука и се запържва за 3-4 минути, след него чесъна за 1-2 минути. След като поомекнат, котлона се намаля и се прибавят гъбите. Сотират се за 7-8 минути при непрекъснато бъркане. Добавя се бульона и супата се оставя са къкри на слаб огън за около 10 минути. Подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок. 
В малка касерола се разтапя кравето масло, добавя се брашното и се запържва докато леко промени цвета си. С помощта на черпак се загребва от супата и се добавя към запърженото брашно. Сместа се бърка непрекъснато с телена бъркалка, за да не се образуват бучки. Така направената "застройка" се премества в тенджерата с останалата супа, прибавя се сметаната. Оставя се супата за още 5-6 минути да ври на слаб огън. Сервира се със ситно нарязана мащерка или риган. 




Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like