Flower Parade // Bloemencorso 2019











Ако се чудите дали има грешка е заглавието на този пост, не, няма грешка. Годишния парад Bloemencorso на цветята в Западна Холандия е отменен. До края на юни са отменени всички партита, паради, фестивали и всякакви ивенти на територията на Нидерландия. Ситуацията е изключително неприятна в този момента, но всички се надяваме скоро да се подобри и да се върнем към стария си начин на живот. 

Ежегодно се провежда парад на цветята Bloemencorso, с маршрут от близо 40 км, като той започва от Лиссе и приключва в Хаарлем. Бавно преминават около 50-60 платформи, автомобили и други превозни средства, украсени изцяло от живи цветя, клони, луковици и всякакви видове растения. Аромата на зюмбюли, лалета, нарциси, амарилиси, фрезии и други пролетни цветя не може да се опише с думи или снимки.

Всяка година се избира нова тема по която екип от дизайнери и доброволци работят по изграждането и пълната визуализация на всяка платформа. През 2019 година, темата на Bloemencorso беше "Променящия се свят". Експлозия от цветове, аромати, музика и емоции премина бавно през Sassenheim, малко градче разположено между Хага и Амстердам. Почти всяка година тръгваме рано сутрин и заемаме подходяща позиция за да наблюдаваме парада. Над 100 000 човека се събират от двете страни на улицата и следват предварително начертания маршрут. 

Идеята за парада възниква, след като производителите на пролетни цветя, предимно лалета, нарциси и зюмбюли са продали още на пъпки растенията, а тези които са определени за продажба на луковици трябва да бъдат събрани от полето. Луковиците се обработват, изсушават и пакитират, но какво да правят с току-що набраните цветя. За радост на насалението, те започват да излагат продукцията си под формата на гигантски скулптури. И така, това цветно шоу продължава вече над 60 години, традиция, която холандците ревностно пазят. 

Bloemencorso обикновено продължава три дни, но най-интересно е втория ден. Пристигнахме в Sassenheim късно, паркоместата бяха заети, вече беше се образувало задръстване, а и времето беше дъждовно и по нищо не личеше, че ще се радвам на слънце този ден. Всички хубави места бяха заети, за нещастие, но поне успяхме да се наредим на първа линия и да се порадваме на всяка една платформа с прекрасни инсталации  на тема "Променящият се свят".

Третия ден от прехода на платформите завършва с парти за всички участници и доброволци в парада. Последната "спирка" е парка Keukenhof, който тази година също няма да отвори врати за хилядите любители на пролетни цветя. 

Стойте си вкъщи и се наслаждавайте на прекрасните снимки от Keukenhof или разгледайте цялото великолепие парада на цветята през Bloemencorso  2013 и Bloemencorso 2015










Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like