Travel: Park Keukenhof, Lisse, The Netherlands



  




Пролет е, какво ще кажете да ви разходя в парка, но не кой да е парк, а самия Keukenhof. Най- подходящото време да разгледате парка е точно сега. Всичко цъфти, всичко ухае на пролет, слънцето гали лицето, птиците пеят наоколо, водата румоли, а вие се излежавате на поляната в парка....

Приятна разходка!


За парка:
Парка е фокусиран предимно върху пролетни цветя: зюмбюли, минзухари, кокичета, лалета, нарциси, но разбира се има огромно разнообразие от всякакви видове едногодишни и многогодишни растения. Всяка година се засаждат над 7 милиона грудки и над 800 вида лалета, някои от които може да се видят само тук. 

В павилионите и оранжериите могат да се наблюдават редки видове орхидеи и модифицирани видове лалета, които все още не се предлагат на пазара. Всяка година инсталациите в павилионите се променят и ще се уверите колко вдъхновяващо ще ви подействат.

Може да наблюдавате полетата с лалета и нарциси, като се покачите на вятърната мелница разположена в източната част на парка Keukenhof. 

Ежегодно в парка се заделя определена зона за подредбата на тематични градини, вдъхновени от холандки художници, източни култури, вълнуващи теми от света и т.н.

Не пропускайте разходка по каналите с лодка и малката, но прекрасна японска градина. 






Тема:
Всяка година на изхода на парка може да се наблюдава "килим" от пролетни цвета на различна тематика. Изображенията се конструират то дизайнери и градинари и ако искате да видите цялостната "картина" може да ползвате специално изградена за целта платформа. 
Тази година темата е "Flower Power". Ежегодно през пролетта се провежда и парада на цветята Bloemencorso, който е на същата тематика, а маршрута на платформите със скулптури от цветя  завършва в Keukenhof. Снимки от парада може да разгледате тук и тук.
Ако искате да съчетаете парка Keukenhof с парада на цветята, може да следите сайта на Bloemencorso за датите и маршрута на платформите. 

Време:
Парка Keukenhof е отворен от средата на март до средата на май месец. Всеки ден от 8:00 до 19,30 часа. Най- доброто време за посещение е след 20 април до 10 май. Така ще имате възможност да видите по- голяма част от цъфтежа на растенията. 

С деца:
За децата се предлагат разнообразни атракции и площадки за игра. По мои наблюдения малките посетители най-много харесват животните в парка. Струпват се около мини козичките, хранят зайците и се забавляват в малката зоологическа градина.

С кучета:
Холандия е dog friendly страна и кучета се допускат в парка, но само на каишка. На входа ще получите торбичка, но си носете за всеки случай допълнителни. Кучетата не се допускат в павилионите, освен кучета- водачи. На много места ще намерите купи с вода за тях, но в ресторантите не им е разрешено да влизат.






Инвалиди:
Както навсякъде в Холандия, инвалидите не са дискриминирани. В парка има всичко необходимо за тях, позволено е да се влиза със собствена инвалидна количка, ако не разполагате с такава, ще ви бъде подсигурена. 

Храна:
Храната е предимно сандвичи, пакетирани снаксове, сладолед, захарен памук, напитки и типичните за Холандия "poffertjes"- мини палачинки поръсени с пудра захар. 

Транспорт:
Транспорта до парка Keukenhof  е много добре организиран. За автомобилите е обособен паркинг, на цена 6 Евро за целия ден.
Може да планирате пътуването си на сайта 9292.nl или ns.nl, или да погледнете картата в сайта.
Някой компании предлагат комбо билети за транспорт и вход за парка. 

Цени:
Билет за възрастни:
- онлайн 17 Евро
- на входа 18 Евро

Детски: 
- 0-3г. безплатно
- 4-17г. 8 Евро

Групови билети над 20 човека
- онлайн 14, 75 
- на входа 15,50 Евро








Паркинг:
- 6 Евро на ден

Съвети:
- Препоръчвам да си вземете билети онлайн, за да избегнете огромните опашки от чакащи на входа.
- Станете рано и стойте до късно. След 10:00ч. туристическия наплив е огромен, преди 10:00 и след 17:00ч. е доста по спокойно.
- Същото важи и за паркинга, ако пристигнете късно има вероятност трудно да намерите място за паркиране.  
- Носете си вода, през пролетта в Холандия е доста топло, почти като лято, ще ви се наложи да чакате големи опашки по заведенията за хранене.
- Ако планувате да прекарате целия ден в парка, носете си храна и напитки, условията за пикник са идеални. 
- Рядко по това време вали, но за всеки случай си носете дъждобран.
- Не късайте цветята и не влизайте в очертанията на лехите. Няма да ви се скарат, но на градинарите не им е приятно докато работят да стават охранители. 
- Търсачите на гледки от високо всяка събота и неделя (за определен период) могат да наемат самолет и да наблюдават и снимат от 1000м. височина полята с лалета. Подробности може да разгледате в сайта на DDA.

Адрес: 
Stationsweg 116
2161AM Lisse



Още информация може да намерите в страницата на парка.
Сигурна съм, че Keukenhof  ще ви плени и очарова и ще искате отново да се върнете тук. Приятна разходка!



~All photos by Tina Marina~

Търсене в блога

You Might Also Like